Von Mathias Bigge - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0,

Premijer njemačke pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija Stamp govorio je danas za NTV da Njemačka ne pamti ovakav nedostatak radnika kao danas. Njegova pokrajina je posebno pogođena.

Došli smo u situaciju kada si ne možemo priuštiti bilo koga odbiti. Tko god je voljan raditi, može naći posao i u tome ga treba podržati.“

Stampov vapaj za radnicima potkrepljuju i brojevi Saveznog zavoda za zapošljavanje. Od njih je nedavno došlo i objašnjenje zbog čega je to tako. U Njemačkoj, kao i u Austriji, ukidanje gotovo svih korona mjera probudilo je gospodarstvo, no očito puno brže i jače nego što se očekivalo. Osim toga, brojni radnici su tijekom nezaposlenosti zbog pandemije radili na prekvalifikaciji i danas ti radnici u svom starom sektoru nedostaju.

Ta prekvalifikacija je posebno pogodila ugostiteljstvo, čiji radnici su najviše pogođeni pandemijom. Naime, ugostitelji i njihovi djelatnici su doduše dobivali 80% prihoda od države, ali u to naravno nije uračunat „trinkgeld“, koji znamo čini dobar dio prihoda.

U potrazi za rješenjima Stamp je predložio dvije stvari, koje se možda neće svima svidjeti. On je spomenuo potpuno ukidanje zabrane rada, a to bi značilo da se sve migrante, bez obzira na status, odmah pusti na tržište rada. Još jedna od mjera, prema Stampu, treba biti i puno lakše dobivanje viza za gotovo sve europske države.

Svakog radnika trebamo objeručke prihvatiti, tko god bio i odakle god dolazio.“ Ovakav vapaj politike nije čak ni nerazuman, s obzirom na to da drastičan nedostatak radne snage prijeti, kako je Stamp rekao, ubijanjem ekonomije.

Osim ugostiteljstva, posebno ugroženo je i njegovateljstvo, građevinski sektor i IT-sektor, no i brojni drugi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime