Ministrica vanjskih poslova Baerbock započela je višednevno putovanje Balkanom u Bosni i Hercegovini. Izjasnila se za čvršće veze između regije i EU – također kako bi se ograničio utjecaj Rusije.

Njemačka ministrica vanjskih poslova započinje svoje putovanje na Balkan priznanjem: „EU i moja zemlja nisu uvijek bili aktivni u vašoj regiji posljednjih godina koliko bismo trebali biti“, rekla je Annalena Baerbock svojoj kolegici iz Bosne i Hercegovine. I obećava: „Želimo i to ćemo promijeniti.“

Ako Njemačka i EU sada žele biti prisutnije na zapadnom Balkanu, onda to također ima puno veze s Rusijom: Moskva ima velike strateške interese u regiji. Neposredno prije svog odlaska, političarka Zelenih opisala je Balkan kao „otvoreni bok“ Europe u koji će se gurati akteri poput Rusije.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU, ali još nije službena zemlja kandidat. Država sada traži upravo tu definiciju i konkretan datum za pregovore s EU. Eskalacija u Ukrajini zakomplicirala je i situaciju u Bosni i Hercegovini, rekla je ministrica vanjskih poslova te balkanske države Bisera Turković. Stabilnost Europe je u opasnosti. Ona je aludirala na nastojanja da se srpski dio zemlje odvoji od Bosne i Hercegovine. Separatiste podržava Rusija.

„Svjesna sam da slike iz Kijeva i Mariupolja mnoge ovdje podsjećaju na loša vremena 1990-ih“, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock u Sarajevu. Njen kolega iz Bosne i Hercegovine najavio je da će Europljani uvesti sankcije protiv Rusije. Za razliku od Srbije, koja je također stanica na Baerbockovoj turneji. Vlada Srbije, kandidata za pristupanje EU, dosad je uzmicala od zauzimanja jasnog stava o ruskom ratu protiv Ukrajine: Vlada u Beogradu predana je suverenitetu Ukrajine, ali ne sudjeluje u sankcijama Moskvi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime