Njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock boravi u posjeti Ukrajini, gdje promiče diplomatsko rješenje sukoba s Rusijom. Tijekom svog posjeta Ukrajini,  ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ponovno je potvrdila njemačku spremnost da „plati visoku ekonomsku cijenu“ u slučaju sankcija Rusiji. “Riječ je o sigurnosti Ukrajine”, rekla je Baerbock na zajedničkoj konferenciji za novinare. U slučaju eskalacije ukrajinskog sukoba, Njemačka i njezini partneri pripremili su „niz oštrih mjera“ protiv Rusije. „Učinit ćemo sve da ne dođe do daljnje eskalacije“, obećala je Baerbock. „Mi stojimo iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine bez „ako i ali“.

S obzirom na raspoređivanje ruskih trupa na granici s Ukrajinom, Baerbock je odbacila nagađanja o daljnjoj akciji Moskve. Međutim, Njemačka i njezini partneri spremni su na „drugačije scenarije“. Primjerice, Njemačka ulaže u konkretne projekte u Ukrajini „kako se ekonomska situacija ne bi pogoršala“. Također pruža podršku u području kibernetičke sigurnosti kako bi se spriječila „destabilizacija iznutra“.

„Mi smo u 2022. godini, a napad nije samo vojno orijentiran kako se sumnja, cyber napadi ili čak prekid opskrbnih lanaca, poremećaj izvoza energije, mogu uzrokovati gore stvari od tenkova na granici“, naglasila je. „Nitko neće uspjeti razbiti razdor između Ukrajine i njezinih partnera“, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova, misleći na „Rusiju i proruske političare“ u inozemstvu. „Možete računati na nas“, uvjeravala je Baerbock.

Na međunarodnom planu postoji velika zabrinutost da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na bivšu sovjetsku republiku. Kremlj poriče bilo kakve planove za invaziju na susjednu zemlju. Ukrajina je prošlog tjedna dostavila popis zahtjeva za oružje saveznoj vladi.

Baerbock u utorak želi saznati više o situaciji u zoni sukoba Donbass na liniji bojišnice između ukrajinskih vladinih postrojbi i separatista koje podržava Rusija. Ministrica je željela dobiti predodžbu o vojnoj i humanitarnoj situaciji tamo. Mirovni plan dogovoren u Minsku u Bjelorusiji je na čekanju. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za kršenje sporazuma. Prema procjenama UN-a, više od 14.000 ljudi je ubijeno u borbama u Donbasu od 2014. godine.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime