Njemačka ministrica obitelji Anne Spiegel najavila je da će roditeljima biti odobren plaćeni dopust odmah nakon rođenja djeteta. „Uvest ćemo novu opciju da jedan roditelj – uglavnom očevi – može ostati s obitelji prva dva tjedna nakon rođenja uz punu plaću“, rekla je Spiegel. „Do sada je često bio mukotrpan napor da se uštede dani.“

Istovremeno, želi se omogućiti više mjeseci roditeljskog doplatka za parove koji razdvoje roditeljski dopust, naglasila je Spiegel:  “Također želimo omogućiti ljudima koji se brinu o rodbini da uz obiteljski odmor uzmu profesionalnu pauzu”, rekla je. „Za to želimo stvoriti uslugu sličnu roditeljskom dodatku“, rekla je političarka Zelenih. Osim toga, Spiegel može zamisliti bolje nagrađivanje ustrajnosti djece u pandemiji korone. “Federalno ministarstvo obitelji već je sastavilo paket za suzbijanje korona virusa od milijardu eura kako bi djeca ponovno mogla iskusiti više sporta, kulture i slobodnog vremena”. „Ali otvoren sam za činjenicu da će biti i daljnje priznavanje solidarnosti djece u pandemiji. Na primjer, u obliku bona za zoološki vrt ili nečeg sličnog“.

„Ono što me živcira su ishitreni pokušaji obveznog cijepljenja djece“, rekla  je Spiegel. Takve rasprave ne bi se smjele voditi „na leđima djece“. „Djeca pokazuju puno razumijevanja i solidarnosti. Oni nisu pokretači pandemije“. Necijepljene odrasle osobe su ono što dovodi bolnice do granica svojih kapaciteta.

Poželjela je svim obiteljima u Njemačkoj „da će imati priliku doći do daha tijekom praznika“. Nakon ove iscrpljujuće godine, to je važno. “Božićna čarolija ne smije postati žrtva Corone”, rekla je Spiegel. „Ali apeliram na sve ljude da ozbiljno shvate ograničenja kontakta i slave u maloj skupini. U idealnom slučaju, naravno, cijepljeni i testirani. To je jedini način na koji možemo pobijediti ovu pandemiju i spriječiti peti val ili ga zadržati malim“, rekla je ministarica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime