Savezni političari u Njemačkoj reagiraju na pandemiju novim korona pravilima. Mjerom su pogođeni i supermarketi i diskonti, što pokazuje primjer Kauflanda.

Zaposlenici, uključujući i one iz lanaca supermarketa, moraju dokazati da su dva puta cijepljeni protiv koronavirusa, da su se oporavili od Covid-19 ili da su bili negativni na Sars-CoV-2. Prema novoj verziji zakona, tko ne dostavi te dokaze, ne smije raditi svoj posao, odnosno  raditi u samoposluzi. Iz praktičnih razloga rad od kuće prilično ne dolazi u obzir u diskonterima. Na pitanje, Schwarz grupa, kojoj Kaufland pripada, dodatno je objasnila: „U osnovi se vodimo uredbama saveznih država, odgovarajućim regionalno važećim općim direktivama kao što su  i Pravilnik o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu Corona te  ćemo ih u skladu s tim provoditi. ”Kaufland se time poziva na moguće daljnje korona mjere regionalne vrste. Zakon o zaštiti od zaraza samo daje osnovu za donošenje odluka saveznih država – odnosno savezne države X. mogu se odlučiti za 2G ili 3G model u supermarketima.

Prije nekoliko tjedana Kaufland je već dao jasnu izjavu medijima: „Kao trgovac hranom koji osigurava osnovne opskrbe, na nas ne utječe 2G propis.“ Međutim, odvjetnici su kritični prema takvom razvoju događaja. S tim u vezi, iz ZDF-a poručuju da tužitelji na sudu imaju relativno veliku vjerojatnost uspjeha u ukidanju korona mjere. Erik Schweickert, glasnogovornik za maloprodajnu politiku FDP-a u državnom parlamentu Baden-Württemberga, nedavno je to naglasio: „Ograničenje pristupa maloprodaji za necijepljene građane je nesrazmjerno ograničenje slobode i isključilo bi ih iz osnovne ponude“, rekao je Schweickert u priopćenju za javnost. Bilo je i kritika mogućeg 2G pravila u supermarketima i diskonterima iz federalne politike. Wolfgang Kubicki, zamjenik saveznog predsjednika FDP-a, rekao je, misleći na državnu politiku u Donjoj Saskoj: To nema „ništa veze sa značajnom borbom protiv pandemije“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime