BERLIN – Nakon što su u Njemačkoj u nedjelju „pale maske“, o čemu smo vas već izvještavali na portalu Hrvatska dijaspora, danas stiže i potvrda da će uskoro doći i kraj karantenama.

Ministri zdravstva saveznih država dogovaraju se o daljnjem ublažavanju pandemije: Nakon zaraze korona virusom, izolacija više neće biti potrebna od 1. svibnja. Čak ni kontakt osobe više ne moraju biti u karanteni. Međutim, petodnevno razdoblje izolacije preporučuje se na dobrovoljnoj osnovi.

Od 1. svibnja osobe zaražene koronom više neće morati ići u izolaciju. Nova pravila karantene i izolacije od ovog bi datuma trebale biti „na dobrovoljnoj bazi“, rekao je savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) u Berlinu nakon konzultacija sa svojim kolegama iz saveznih država. Zaposlenici u medicinskom području su iznimka – za sve ostale postoji samo „hitna preporuka“ da u slučaju infekcije odu u samoizolaciju i da se nakon pet dana besplatno testiraju.

„Trenutna regulativa funkcionira, ali nije nužna dugoročno“, rekao je Lauterbach. Od 1. svibnja na snagu bi trebao stupiti postupak “koji se uglavnom temelji na dobrovoljnoj osnovi”. Nova uredba jednako se odnosi na zaražene osobe sa simptomima i one bez simptoma. Novu uredbu moraju implementirati savezne države.

Za zaražene zaposlenike u medicinskom području treba nastaviti primjenjivati ​​prethodna pravila karantene i izolacije: Testirati se možete nakon pet dana izolacije. Lauterbach je bio oprezno optimističan u pogledu trenutnog stanja bolesti. Čini se da je došlo do prekretnice, rekao je. „Broj slučajeva se smanjuje.“ Međutim, zemlja „još nije u situaciji u kojoj možete dozvoliti sve“.

Ublažavanjem pravila karantene trebalo bi izbjeći i masovni nedostatak osoblja kada je broj zaraženih velik. Temelje se na prijedlogu Saveznog ministarstva zdravstva i Instituta Robert Koch (RKI). Do sada je izolacija obično trajala deset dana, a nakon sedam dana mogla se završiti negativnim testom. Službena naredba ministarstva o izolaciji se doduše u zadnje vrijeme se nije ni izdavala.

Osim toga, u Njemačkoj za sada neće postojati obveza cijepljenja svih odraslih osoba. Saborski zagovornici projekt obaveznog cijepljenja su obustavili zbog „nedostatka izgleda za uspjeh“. Umjesto toga, sada bi trebalo postojati obvezno cijepljenje za osobe starije od 50 godina; Svi građani u dobi od 18 do 49 godina trebali bi se podvrgnuti obveznom savjetovanju o cijepljenju, navodi se.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime