Nova pravila karantene za osobe zaražene koronom i za kontakt osobe mogu stupiti na snagu. Nakon Bundestaga,  i Bundesrat je danas također odobrio uredbu koja stvara pravni okvir za to. Između ostalog, propisuje da trostruko cijepljene kontakt osobe zaraženih koronom više ne moraju ići u karantenu. Osim toga, to omogućuje kraće vrijeme karantene u slučaju infekcija kako bi se spriječio kolaps osoblja u važnim područjima skrbi kada se broj infekcija naglo poveća.

Na posebnoj sjednici Državne komore savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) rekao je da je pandemija stigla na „sučelje“. 

„Moramo iskoristiti ovu priliku i imamo sredstva za to. Imamo sredstva da u velikoj mjeri okončamo pandemiju u Njemačkoj ove godine.“ Lauterbach: „Onda bismo završili u kaosu“ Lauterbach je ponovno apelirao na sve građane koji još nisu zaštićeni da se cijepe. Ministar zdravstva istaknuo je da se nitko ne smije prisiljavati na cjepivo.

Kontakt osobe zaraženih osoba ubuduće više neće morati biti u karanteni ako su primile dopunsko cijepljenje ili su tek primile drugo cijepljenje – dakle u posljednja tri mjeseca – ili su se oporavile. To vrijedi čak i ako su vrlo bliski kontakti, odnosno žive sa zaraženim osobama, objasnio je predsjednik udruge zaposlenika.

Općenito, međutim, ispravno je skratiti vrijeme karantene i izolacije jer sada prevladavajuća korona varijanta Omicron ima kraće vrijeme generiranja. To znači da se virusno opterećenje brže povećava, ali onda opet brže opada.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime