Cijena dizelskog goriva u utorak je prvi put dosegla ili prešla granicu od dva eura. Poslijepodne je raspon bio između nešto manje od 1,50 do 1,99 eura po litri. „Benzinski turizam“ – u inozemstvu i obrnuto u Austriju – cvjeta, cijene će vjerojatno nastaviti rasti.

Prema podacima Kluba vozača ÖAMTC-a, u utorak ujutro na benzinskoj postaji u Tirolu premašena je dosad neviđena cijena od 2,0 eura po litri dizela za 2,099 eura. Eurosuper također košta 2.099 eura, premium brend Ultimate za obje vrste goriva 2.219 eura po litri.

Razlike u cijenama između susjednih zemalja i Austrije znače da „benzinski turizam“ cvjeta u obje zemlje. Mađarska je, primjerice, u studenom uvela cjenovnu granicu, a tamo je točenje goriva trenutno znatno jeftinije nego u susjednom Gradišću.

U Njemačkoj je cijena od dva eura ranije pala, tamo i u Švicarskoj gorivo košta čak i više nego u Austriji.

Pozivi na ograničenje cijena goriva sve su glasniji, na pitanje „Oberösterreichische Nachrichten“ („ÖON“) zašto Austrija ne smanjuje PDV na gorivo, ministar financija Magnus Brunner (ÖVP) rekao je: „Jednostavno nije uvijek bolje. Iznad svega, osobe s većim zaradama bi imale koristi od ove ne baš ciljane mjere.”

U Njemačkoj je bavarski CSU već u ponedjeljak raspravljao o smanjenju PDV-a na benzin i suspenziji poreza na mineralna ulja. Tamošnji porez na energiju iznosi 64,45 centi po litri za benzin i 47,04 centi za dizel. Šef CSU-a Markus Söder predložio je smanjenje PDV-a na gorivo s 19 na sedam ili nula posto. Izjavio je da se država ne smije dopustiti da profitira od rasta cijena energenata kao posljedica rata u Ukrajini.

U svakom slučaju, olakšanja se ne nazire sve dok cijene sirove nafte i dalje rastu. Pogled unatrag pokazuje da su cijene goriva prošle godine išle u gotovo samo jednom smjeru: naviše. U ožujku 2021. dizel je koštao 1.159 eura, a super 1.218 eura po litri. Nakon sporog rasta, krivulja je naglo porasla u rujnu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime