Foto:Olaf Kosinsky - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de
Nakon federalnog ministra gospodarstva Habecka, kancelar Scholz sada također putuje u regiju Zaljeva kako bi razgovarao o opskrbi energijom. Zato što vlada želi postati neovisnija o Rusiji – a da bi to učinila oslanja se na tekući plin.
Kancelar Olaf Scholz idući će vikend posjetiti tri zaljevske države u pratnji poslovnih predstavnika. Jedan od fokusa putovanja bit će osiguranje opskrbe energijom. Scholz će sigurno moći potpisati neke ugovore za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck, dok je vladin glasnogovornik, s druge strane, bio puno oprezniji i samo rekao da je energetika jedan od tema na putovanju.
Energetska kompanija Uniper objavila je da nastavlja s pregovorima s Katarom o mogućim isporukama LNG-a, ali još nije postigla dogovor. Uniper već dugi niz godina ima blizak poslovni odnos s tvrtkom Qatar Energy. „U tom kontekstu, mi smo u tijeku razgovora s našim katarskim partnerima o proširenju naših isporuka„, rečeno je.
Habeck je također istaknuo da je već obavio preliminarne radove za moguće isporuke LNG-a tijekom vlastitog posjeta arapskoj regiji. Važno je da se ove i sljedeće zime na njemačkim obalama grade terminali za iskrcaj goriva. Šanse za puštanje u rad u Brunsbüttelu i Wilhelmshavenu zimi su dobre.
Savezna vlada je u međuvremenu odlučila da prvi novac od pristojbe za plin, koja stupa na snagu od listopada kako bi se stabilizirali uvoznici plina, ne bi trebao stići kompanijama prije studenog. Glasnogovornica saveznog ministarstva gospodarstva rekla je da je vlada odobrila naknadne isplate predujma u petak u pisanom cirkularnom postupku. Prihodi su namijenjeni nadoknadi ogromnih dodatnih troškova uvoznika poput Unipera, koje trenutno imaju zbog zaustavljenih isporuka iz Rusije, dodaje glasnogovornica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime