Nakon dana nesnosnih vrućina i temperatura do 35 Celzijevih stupnjeva, preksinoć je austrijsku pokrajinu Gornju Austriju pogodilo grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom i nezapamćenom tučom koja je prouzročila golemu štetu, koja se procjenjuje na više od 22 milijuna eura.

Prema izvješćima iz Gornje Austrije, više od 2000 vatrogasaca imalo je u noći s utorka na srijedu pune ruke posla. Morali su intervenirati više od 500 puta. Veliki problem bio je i nanos zrnaca tuče na ulicama i autocestama, viši od 40 centimetara, tako da su u pomoć morale priskočiti i ralice za čišćenje snijega. Posebno teško je nastradalo područje Gmündena, Kirchdorfa, Vöcklabrucka, doline rijeke Inn te gradovi Wels i Linz s okolicom. Šteta je golema jer je tuča oštetila ne samo prozorska stakla automobila i karoseriju nego i  krovove i fasade kuća te porušila brojna stabla tako da je na nekim mjestima morao biti zaustavljen i cestovni i željeznički promet. Tuča je napravila i goleme štete na poljoprivrednim dobrima i usjevima. Olujnim nevremenom najteže je pogođen Flachgau u Gornjoj Austriji, izvještavaju gornjoaustrijski mediji.

Ništa bolje nije prošla ni pokrajina Salzburg. Tuča je i tamo napravila veliku štetu. Austrijski kancelar Sebastian Kurz  zajamčio  je pomoć nastradalima na olujnim nevremenom teško pogođenim područjima. „Predsjedniku pokrajine Wilfriedu Haslaueru (op. pokrajina Salzburg) i pokrajinskom čelniku  Thomasu Stelzeru (op. pokrajina Gornja Austrija), zajamčio sam pomoć sa savezne razine. Sredstvima iz Fonda za katastrofe pri Ministarstvu financija pomoći ćemo ljudima koji su ni krivi ni dužni došli u nevolju“, obećao  je Kurz. Austrijski kancelar posebno je zahvalio svima koji su  pritekli u pomoć nastradalima u ovoj vremenskoj nepogodi, od vatrogasaca i policije do brojnih dobrovoljaca te svima onima koji su nastavili s raščišćavanjem terena od posljedica olujnog nevremena. Nezapamćena je na ovom području tolika tuča čija su zrnca, prema riječima vatrogasaca iz Gornje Austrije, bila promjera čak pet centimetara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime