U Gornjoj Austriji nevrijeme u nedjelju od 18.45 sati presjeklo je put od Braunaua u Innviertelu do Perga u Mühlviertelu. Alarmi su utihnuli tek u ponoć. Radovi na čišćenju nastavljeni su danas.

Vatrogasne ekipe morale su se nositi s poplavama ulica velikih razmjera, podvožnjaka, podruma i stambenih objekata te odronima blata, natkrivenim krovovima, oborenim stablima na ulicama, pokidanim dalekovodima i požarima sa električnih stupova. Posebno pogođeni su Innviertel s četvrtima Braunau, Ried i. Innkreis i Schärding, četvrti Grieskirchen, Wels-Land, Linz-Land, Eferding i Perg.

I u pokrajini Salzburg olujna fronta je u nedjelju navečer držala hitne službe na nogama. Morali su biti izići na teren gotovo 200 puta – samo u Saalfeldenu (Pinzgau) bilo je 93 izlazaka. Pogođeni su svi okrugi osim Lungaua.

U Gradišću je vatrogasna postrojba prvi put alarmirana nešto iza ponoći zbog obilne kiše. Zatim je, malo po malo, stizalo sve više upozorenja o intervencijama diljem pokrajine. Uglavnom su se morali ispumpati podrumi nakon poplava i očistiti ulice.

Jaka kiša također u Vorarlbergu

Kako je najavljeno, olujna fronta se već u nedjelju poslijepodne pomaknula iznad Vorarlberga. Za sat vremena registrirana je 31 akcija gašenja požara. Vatrogasne ekipe su uglavnom dežurale zbog otpalih grana i vode u podrumima. Ozlijeđenih ljudi srećom nema, što se ne može reći da životinje. U Bregenzu je u pola sata palo više od 35 litara kiše po četvornom metru. To je petina ukupne količine kiše koja u prosjeku pada tijekom lipnja.

Intervencije na razini cijele pokrajine u Tirolu

U Tirolu je došlo do izoliranih šteta u Oberlandu i Unterlandu. Kako je priopćila policija, dio limenog krova na zgradi postaje Imst/Pitztal bio je prekriven zbog nevremena i povezanog jakog vjetra. Nitko nije ozlijeđen. U Elmenu i Stanzachu (oba u okrugu Reutte) došlo je do odrona blata. U Stanzachu je poplavljena državna cesta u dužini od 80 metara i visini od oko dva metra.

U Kössenu u četvrti Kitzbühel od jakih naleta oštećen je jedan veći šator, koji se na kraju i srušio. Na mnogim mjestima stabla su padala na ceste, kao na primjer na Unterinntaler Landesstraße u Kramsachu u četvrti Kufstein. U Innsbrucku je stablo palo na automobil i kod brojnih objekata zabilježena je manja materijalna šteta.

Nakon burne večeri u Austriji zaista je prava sreća da nitko nije ozlijeđen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime