Od danas je vrijeme zatvaranja restorana pomaknuto s 23 sata na 22 sata, što će se odnositi i na doček Nove godine, a uključivat će i hotelijerstvo. Maksimalan broj sudionika na događanjima ograničen je na 2000, s tim da, ovisno o prostoru i uvjetima, vrijede i manji brojevi.

Pravila za ostatak praznika

Na nadolazećem sastanku GECKO (austrijska verzija stožera za koronu) će se pozabaviti pitanjem jesu li ove mjere dovoljne da se nosi s rastućim omikronskim valom. „Mjere su isključivo kratkoročne i nakon dva tjedna će opet biti na provjeri“, rekao je Reich ovih dana na pitanje mogućeg novog zatvaranja za sve. Prognoze bi se odnosile samo na određeno vremensko razdoblje: Zato će se ponovno sastati u slijedeći ponedjeljak.

Beč: od ukupnog broja zaraženih, polovica zaraženo Omikronom

Ured bečkog gradskog vijećnika za zdravstvo Petera Hackera (SPÖ) objavio je u jučer da Omikron već čini nešto više od 50 posto stope zaraze u saveznoj prijestolnici. „Velika je vjerojatnost da će varijanta Omikrona u kratkom vremenu zadobiti dominaciju u austrijskom zaraznom procesu i dovesti do visokog vala infekcija, što može imati značajne implikacije na društveni život, ali i izvanredno opterećenje za zdravstveni sustav.“ Prema mišljenju povjerenstva, zbog značajnog porasta broja slučajeva, peti epidemiološki val je gotovo pa siguran i samo je pitanje vremena kad će se pojaviti.

Pod pesimističnim pretpostavkama, „ovo može biti slučaj i početkom siječnja“, rekao je Peter Klimek, a optimističnije pretpostavke predviđaju peti val krajem siječnja ili početkom veljače.

Ponuda za testiranje na provjeri

Osim GECKO sastanka, u ponedjeljak će se održati i takozvani “test summit”. Između ostalog, ovdje se postavlja pitanje kako napraviti učinkovit i brz sustav testiranja dostupan u cijeloj zemlji. Potrebno je proučiti sve testne kapacitete u zemlji i na kraju utvrditi korake koji su potrebni za povećanje ponude. Kako navodi agencija, u razgovore će biti uključeni i operateri laboratorija. Radna sjednica, koja je na rasporedu u jutarnjim satima, će se, kao i večernji GECKO sastanak, u velikoj mjeri odvijati putem video linka, unaprijed je rečeno. Oba sastanka nisu otvorena za medije pa nisu predviđene ni izjave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime