Službenici za zaštitu podataka iz epicentra.works i oporba kritiziraju postupanje s klimatskim bonusom. Konkretno, radi se o tome da uplate dijelom izvršava jedna privatna tvrtka, a ne država. Na upit APA-e, iz Ministarstva zaštite klime ističu da je poduzeće „Tvornica programiranja GmbH“ već godinama okvirni ugovorni partner Savezne agencije za nabavke.

Epicenter.works jučer je putem Twittera bio ogorčen što privatna tvrtka dolazi do podataka 7,4 milijuna Austrijanaca jer ni ministarstvo zaštite klime ni ministarstvo financija nisu uspjeli organizirati prijenose i slanje. SPÖ se sada priključuje na ovu kritiku i najavljuje zastupničko ispitivanje u parlament.

Zamjenik šefa kluba SPoe-a Jörg Leichtfried bio je „zapanjen vladinim aljkavim rukovanjem podacima i novcem od poreznih obveznika“. Privatna tvrtka, koja očito pripada Raiffeisen Oberösterreichu, dobila je najosjetljivije podatke o računima iz raznih državnih izvora: „Tko jamči da su podaci tamo sigurni?“

NEOS je također kritičan. Glavni tajnik Douglas Hoyos ne vidi pažljivo postupanje s osjetljivim podacima ako ih vlada proslijedi privatnoj tvrtki umjesto da dopusti poreznoj upravi da ih isplati: „Klimatski bonus bio je velika smetnja i potpuna pogreška od samog početka. ÖVP i Zeleni se moraju vratiti na početak i krenuti od nule.”

Ministarstvo klime osigurava zaštitu podataka

Iz Ministarstva klime ističu da bi se uslugama pristupalo u sklopu okvirnog sporazuma za obradu klimatskog bonusa. Programming Factory GmbH djeluje kao izvršitelj obrade Ministarstva zaštite klime sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Podaci dostupni prema Zakonu o klimatskim bonusima obrađivali bi se prema najvišim sigurnosnim standardima. Obrada i pohrana podataka odvija se isključivo u Austriji, a cijeli projekt osmišljen je tako da se podaci što više uštede.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime