Nedostatak osoblja u industriji turizma je i dalje jedan od najvećih problema ovog sektora. Kao kratkoročna hitna mjera sada će se sezonska kvota stranaca povećati za 1000 ljudi kako bi se ljetna špica nekako „preživjela“, priopćila je danas Vlada nakon Vijeća ministara.

Prema riječima državne tajnice za turizam Susanne Kraus-Winkler (ÖVP), odgovarajuća uredba ÖVP-ovog ministra rada Martina Kochera trebala bi stupiti na snagu što je prije moguće. Konobarice i konobari postaju deficitarno zanimanje u cijeloj Austriji.

„Konobari i ugostiteljski obrti bit će uvršteni na popis deficitarnih radnih mjesta u cijeloj zemlji“, kaže Kraus-Winkler o daljnjim mjerama. Do sada je to bio slučaj samo regionalno. Kuhari i kuharice već su deficitarna zanimanja diljem Austrije. Nadalje, tvrtke koje zapošljavaju sezonske radnike u stalni radni odnos trebale bi ubuduće imati lakši pristup kontigentima sezonskih radnika.

Osim toga, podnošenje zahtjeva za tzv. „crveno-bijelo-crvenu“ vizu (rot-weiss-rot Karte) je olakšano ako je podnositelj zahtjeva već u Austriji radi sezonskog rada. „Ovim mjerama želimo stvoriti dodatne poticaje za zadržavanje radnika tijekom cijele godine.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime