Ponovno zatvaranje škola početkom godine dovela su neke roditelje i učenike do krajnjih granica izdržljivosti. Trećina učenika bila je u to vrijeme preopterećena, a oko 50 posto roditelja također je izjavilo da su svojom snagom na limitu. Nedostatak socijalnih kontakata i samostalno učenje bez stalne pomoći učitelja smatraju se posebno stresnima. Trećina roditelja ocijenila je kvalitetu učenja na daljinu niskom.

Reprezentativno istraživanje koje je u četvrtak objavilo Sveučilište u Linzu u suradnji s Državnim roditeljskim udruženjem Donje Austrije (3450 roditelja školske djece anketirano širom zemlje) pokazuje da su nedavna zatvaranja škola i roditelje i djecu dovela do njihovih granica.

Manje vremena provedenog na učenju

Prema anketi, proveo je gotovo svaki drugi učenik. Također, svaki drugi učenik smatrao je da je samostalno učenje vrlo teško, a nedostatak socijalnih kontakata bio je glavni izazov. Iako su djeca i mladi u siječnju i dalje provodili manje vremena za školu i učenje nego prije početka pandemije (šest umjesto osam sati), zabilježen je porast u odnosu na prvo zaključavanje.

Ipak, šest od deset roditelja vjeruje da je njihovo dijete tijekom zatvaranja škole u siječnju naučilo znatno manje nego u uobičajenoj nastavi prije pandemije. Gotovo trećina roditelja ocijenila je kvalitetu učenja na daljinu niskom u siječnju, a četvrtina visokom.

Pola roditelja za dopunsku nastavu

Otprilike polovica majki i očeva smatrala je da podrška djeci u učenju ili nedostatak vremena predstavlja veliko opterećenje. Polovica roditelja u anketi je odbila zatvaranje škola kao mjeru u borbi protiv pandemije. Međutim, ohrabruju se mjere podrške: polovica bi htjela dodatnu nastavu i sate za podučavanje u školskim predmetima, a svaki treći roditelj brinuo bi se za učenje tijekom praznika. Skraćivanje ljetnog odmora trenutno ne bi pronašlo većinu među roditeljima: za to je samo četvero od deset roditelja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime