Za sudionike u prometu svih vrsta važno je poznavati cestovne prometne propise sa svim njihovim pravilima i zabranama. To može biti posebno nezgodno kada se uvedu novi znakovi. Zna se dogoditi da automobil ili biciklist prođe novi prometni znak i zapita se što to zapravo znači. Tako su se trebali osjećati i neki sudionici u prometu u Stuttgartu.

Jer na prigradskoj ruti između Vaihingena i Stuttgarta Süda, na izlazu Kaltentaler, sada postoji poseban znak. Okrugao je, s crvenim obrubom – unutar kruga lijevo je crveni auto, a desno bicikl i moped. Pridošlica se, prema propisima o cestovnom prometu, zove „StVO VZ 277.1“ – ali što znači prometni znak?

U Njemačkoj od Nove godine nova pravila u prometu

Ulični znak je zapravo prilično lako razumjeti – ali i dalje izaziva uzbuđenje. Zato što je to znak zabrane pretjecanja. Znači: Gdje je postavljen ovaj znak, biciklisti i mopedisti se ne smiju pretjecati. Čak ni ako putujete samo pješačkom brzinom – pa čak ni ako postoji označena biciklistička staza. Kako javlja grad Stuttgart, znak je postavljen u petak, 14. siječnja i prvenstveno je namijenjen “zaštiti biciklista”. Jer 2020. godine savezna vlada je izmjenom Pravilnika o cestovnom prometu odlučila da je za pretjecanje biciklista motornim vozilima zakonom propisana „minimalna udaljenost pretjecanja od 1,5 metara u naseljenim mjestima i 2 metra izvan naseljenih mjesta“. 

 Sada bi novi znak trebao pomoći da se pojasni zabrana pretjecanja na posebno uskim dionicama ceste. Inače, svatko tko zanemari zabranu pretjecanja i bude uhvaćen pri tome mora očekivati ​​pozamašnu kaznu od 70 eura i bod u Flensburgu, navodi bussgeldkatalog.de. Ali ne samo da ovo kršenje može biti skupo, čak i ako pribor za prvu pomoć nije potpun ili je materijal u njemu istekao, postoji opasnost od novčane kazne. 

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime