Na današnji dan 1922.  godine u Velikome Trgovišću rođen je hrvatski povjesničar, akademik HAZU, državnik, prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske i vrhovnik Hrvatske vojske dr. Franjo Tuđman. Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao potkraj 1980-ih. Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik.

Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. godine, izabran je za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990., izabran je 1992. godine za predsjednika Republike Hrvatske. Autor je Deklaracije o neovisnosti Hrvatske od 25. lipnja 1991. godine i preambule Ustava Republike Hrvatske. Kao vrhovni zapovjednik, vodio je obranu Hrvatske u Domovinskom ratu. Reizabran je za predsjednika RH 1997., a Hrvatska demokratska zajednica ponovno pobjeđuje na parlamentarnim izborima 1992. i 1995. godine.

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata, neovisno o ideološkoj usmjerenosti, u jedan političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država; ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug i debalkanizacija Hrvatske; obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.
U njegovu čast, kao oblik jedne od najvećih počasti, zračna luka u Zagrebu nosi njegovo ime, kao i mostovi u Dubrovniku i Osijeku.

Ovaj tjedan u Zagrebu je predstavljen i dokumentarni film Jakova Sedlara „Bilo jednom u Hrvatskoj“ u čijem središtu je baš Franjo Tuđman kao prvi predsjednik RH. Film je izazvao dosta pažnje prije svega zato što slavni hollywoodski glumac Kevin Spacey utjelovljuje predsjednika Tuđmana. Oni koji su gledali popularnu seriju „Kuća od karata“ koja se bavi visokom politikom u SAD-u znaju kako Spayceu leže uloge političara. Ostaje za vidjeti hoće li slavni oskarovac doprinijeti popularizaciji  najvažnijeg dijela hrvatske povijesti i većem upoznavanju s jednom bitnom figurom u njoj, a to je prvog predsjednika Republike Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime