Foto: Fentriss CC

Velike demonstracije najavljene za summit G7 u Münchenu u subotu privukle su znatno manje sudionika nego što se očekivalo. Više od dva sata nakon početka događaja, policija je govorila o oko 4000 sudionika, a organizatori su rekli da je tada bilo 6000 prosvjednika.

Kasnije je Martin Geilhufe iz suorganizatora Bund Naturschutz u Bayernu govorio o 7000 ljudi. U svakom slučaju, to je bila tek oko trećina očekivanog broja prosvjednika, jer se prvotno očekivalo najmanje 20.000 ljudi. Osim jednog incidenta – tučnjave grupe sudionika i hitnih službenika – prosvjed je bio uglavnom tih.

Prosvjed je održan dan prije početka samita u Elmauu. Pozvalo je 15 antiglobalizacijskih udruga od Attaca do ekološke organizacije WWF. Skup je imao četiri žarišne točke: postupno ukidanje fosilnih goriva, očuvanje životinjske i biljne raznolikosti, socijalna pravda za cijeli planet i borba protiv gladi. „Klimatska kriza, izumiranje vrsta, nejednakost: zemlje G7 odgovorne su za činjenicu da globalne društvene i ekološke krize postaju sve dramatičnije. Zaustavite to. Pošteno ide drugačije“, stoji u pozivu za sudjelovanje.

3000 policajaca, 4000 sudionika

Prema službenim informacijama, münchenska policija na prosvjed je angažirala oko 3000 interventih službi. Strahovali su da bi takozvani crni blok mogao izazvati nemire. U konačnici, policija je ovom spektru dodijelila oko 100 do 150 ljudi. Izvorno su sigurnosni krugovi očekivali znatno više sudionika. Već je unaprijed rečeno da mobilizacija nije tako jaka kao na summitu G7 prije sedam godina.

Prema navodima policije, nakon prosvjednog marša kroz glavni grad pokrajine, došlo je do uhićenja pred kraj sastanka na području Theresienwiese, a kao rezultat toga došlo je do kratkog sukoba između nekih prosvjednika i hitnih službi. Glasnogovornik policije Andreas Franken izvijestio je o kampanji solidarnosti „crnog bloka“. Korištene su i palice.

Dvojica policajaca su lakše ozlijeđena, priopćila je policija. Međutim, situacija se prilično brzo smirila. Razlog uhićenja jednog sudionika u početku je bio nejasan. Općenito, policija je izvukla pozitivan zaključak iz demonstracija. „Okupljanje je bilo potpuno mirno“, rekao je glasnogovornik.

Rješenja za energetsku krizu

Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) želi surađivati ​​s partnerima u zemljama G7 na pronalaženju rješenja za energetsku krizu i rastuću inflaciju. „Mnoge stvari koje kupujemo su poskupile. Hrana, ali posebno cijena energije. To primjećujemo na benzinskoj pumpi, to primjećujemo kada moramo platiti račun za grijanje. Lož ulje, plin, sve je puno skuplje nego prije godinu dana. Zato se moramo pripremiti na to“, rekao je Scholz u svojoj video poruci „Kanzler compact“ objavljenoj u subotu.

Njemačka se mora dogovoriti s drugima što treba učiniti. „Jer ćemo samo zajedno moći prevladati izazove koje nam ova nova situacija predstavlja. Politički, želimo o svemu tome razgovarati na međunarodnoj razini“, rekao je Scholz koji se osvrnuo na sastanak zemalja G7 u Elmauu u Bavarskoj , s početkom u nedjelju. „Ovaj klub za raspravu započeo je kao G6 sa šest zemalja, kada je Helmut Schmidt sazvao sve da razgovaraju o tome kako ćemo se u to vrijeme nositi s naftnom krizom“, rekao je Scholz. Sada je riječ o trenutnoj krizi i zaustavljanju klimatskih promjena koje je stvorio čovjek odustajanjem od korištenja fosilnih goriva. Jedan je zadatak stvoriti „klimatski klub“ u kojem će zajedno raditi zemlje koje to žele.

Tražilo se više novca za zaštitu klime

U međuvremenu, neposredno prije početka summita, znanstvenici su od država sudionica tražili još novca za zaštitu klime. Potrebno je više novca od 100 milijardi američkih dolara koje su industrijalizirane zemlje obećale zemljama koje su posebno pogođene globalnim zatopljenjem, rekao je Axel Berger iz njemačkog instituta za razvoj i održivost u Garmisch-Partenkirchenu.

„Klimatski klub“ koji je predložio Scholz također se mora baviti problemima zemalja u razvoju i, primjerice, promicati partnerstva u energetskoj tranziciji, zahtijevao je Berger. Makroekonomist Dennis Snower, predsjednik Global Solutions Initiative, mreže think tankova, rekao je da se moraju pozabaviti i društvenim problemima.

Kao i 2015. godine, samit gostuje u Schloss Elmau u okrugu Garmisch-Partenkirchen. Od nedjelje do utorka ondje će se sastati šefovi država i vlada sedam vodećih zapadnih industrijaliziranih zemalja i nekih zemalja domaćina. Pored Njemačke, u skupini G7 su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija i Japan. Oko summita dežura ukupno oko 18.000 policajaca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime