Školska godina u Austriji je gotova ili se bliži svome kraju (ovisno o pokrajini) i mnogi se spremaju na dvomjesečne ljetne praznike, koji će za 23.000 učenika biti nešto kraće. Program dobrovoljne ljetne škole ove godine je novost, a ona je uvedena prije svega kao reakcija na cjelokupnu situaciju oko Korona virusa odnosno zatvaranja škola i skraćene nastave. U ovom članku doznajte više o tom projektu, koji se tiče i mnogih naših roditelja i djece.

Što je to ljetna škola?

Ljetna škola je dvotjedni program koji obuhvaća individualno i ciljano poticanje učenika i pomoć svima koji su zbog donedavnog zatvaranja možda ostali zakinuti za određeno gradivo. Ta će nastava omogućiti utvrđivanje prije svega njemačkog jezika, kako bi učenici što bolje i sigurnije krenuli u novu školsku godinu. Ministarstvo obrazovanja prije svega cilja na sljedeće učenike nižih razreda (Volkschule, NMS, AHS Unterstufe):
– učenike na izvanrednoj nastavi (koji još ne govore njemački jezik)
– učenike s lošim ocjenama
– učenike kojima je potrebna nadoknada iz njemačkoj jezika

Teoretski ljetna škola je zamišljena kao projekt za sve dobrovoljce, no iz Ministarstva poručuju da je ove godine bila potrebna preporuka direkcije odnosno nadležnog učitelja. Predavači će u pravilu biti studenti pedagoškog smjera. Iako sudjelovanje u ljetnoj školi nije obaveza, važno je znati da nakon prijave ona postaje obvezna i tretira se kao dio standardne školske godine. To znači da je roditelj dužan opravdati eventualne izostanke učenika. Ovaj projekt nije samo dio programa vlade, nego spada i u mjere borbe protiv posljedica epidemije Korona virusa.

Gdje i kada će se održati ljetna škola?

Ljetna škola će se održati od 24. kolovoza do 4. rujna 2020 (u Burgenlandu, Donjoj Austriji i Beču) odnosno od 31. kolovoza do 11. rujna 2020 u ostalim pokrajinama, radnim danima od 8 do 12 sati na za to odabranim lokacijama. Na formularu koji se u školi dobije stoji navedeno i na kojoj lokaciji će se nastava održati. Ministarstvo obrazovanja je na svojim stranicama objavilo i interaktvinu kartu, na kojoj možete vidjeti gdje će se točno i kada nastava održati (kliknite ovdje).

Ljetna škola kao dobrovoljna opcija sigurno je zanimljiva i našim obiteljima, uzevši u obzir da se mnoga djeca nalaze u početnoj fazi učenja njemačkoj jezika, pa ova dodatna nastava sigurno neće naštetiti. Projekt je ipak bio i kritiziran u parlamentu od strane oporbe, koja je navela kako ovaj projekt uzima mnogo sredstava, a dva tjedna nisu period u kojemu se može nešto značajno promijeniti. Ipak, naškoditi sigurno neće, a na roditeljima je da odluče (ako već nisu) hoće li svoju djecu kroz ta dva tjedna slati na dodatnu nastavu.

Prijava je bila moguća do 1.7., no doznajemo kako će možda, ovisno o broju prijava i pokrajini, i naknadne prijave biti uzete u obzir.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime