U svim supermarketima i diskonterima podaci o cijenama na polici mijenjaju se iz dana u dan. Razlog je novi zakon koji stupa na snagu 28. svibnja. CHIP kaže kako bi potrošači trebali čitati nove oznake s cijenama i kako s njima možete uštedjeti više. Od 28. svibnja njemački trgovci će morati dati pojednostavljenu osnovnu cijenu. To bi potrošačima trebalo omogućiti bolju transparentnost cijena i pojednostaviti usporedbe.

Do sada su Aldi Süd, Aldi Nord, Lidl, Rewe, Edeka i drugi supermarketi davali osnovnu cijenu prema 100 grama, 100 mililitara, litri ili jednom kilogramu. Od svibnja će se primjenjivati ​​samo podaci po kilogramu ili po litri. Time je predviđena izmjena Pravilnika o indikaciji cijena.

Što pokazuje osnovna cijena?
Osnovna cijena uvijek pokazuje koliko bi pripadajući sadržaj proizvoda koštao po litri ili kilogramu uključujući sve poreze.

Zašto je osnovna cijena toliko važna kada štedite u supermarketu?
Osnovna cijena dovodi do veće transparentnosti i omogućuje kupcima da lakše uspoređuju cijene. To je osobito važno kada se dvije različite jedinice pakiranja moraju međusobno usporediti.

Gdje kupci supermarketa mogu pronaći osnovnu cijenu?
Osnovnu cijenu po kilogramu ili po litri možete pronaći na polici, u brošuri ili na internetu. Općenito je određena za svu hranu i za neke drogerijske artikle.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime