Danas je Dan zaljubljenih ili Valentinovo. Najpoznatija legenda o nastanku ovog praznika potječe iz Rima. Na ovaj dan sjećamo se svetoga Valentina.
Sveti Valentin živio je još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija.  Klaudije I, tadašnji car, naredio je svim vojnicima da se niti slučajno ne smiju zaručivati ili ženiti jer je smatrao da se vojnici (kao zaručeni ili oženjeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Ovu carevu odluku odlučili su poštovati gotovo svi svećenici, stoga nisu htjeli vjenčavati vojnike. Jedan svećenik po imenu Valentin  ipak se oglušio  na carevu odluku i krenuo je u tajnosti održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu, a 14. veljače je pogubljen. Kratko nakon  njegove smrti, narod je Valentina proglasio svecem.

Sam običaj slanja čestitki na Valentinovo  potječe baš od ovoga sveca. Ovdje su izražena dva različita tumačenja.
Prvo prema kojemu je sv. Valentin  iz tamnice poslao pismo djevojci u koju je navodno bio zaljubljen. Pismo je potpisao s „tvoj Valentin“.
Drugo tumačenje, koje smatra da dok je Sv. Valentin bio u zatvoru, ljudi su mu ostavljali skrivene poruke oko njegove tamnice ili ih krijumčarili u ćeliju. Kada bi ih Sv. Valentin pronašao, on bi se molio za osobe koje su ih pisale.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime