Zaposlenici vodovodne tvrtke iz okolice Nürnberga odnedavno su uvijek slobodni petkom. U cijeloj zemlji sve više i više tvrtki pokušava privući kvalificirane radnike novim modelima rada.

Četiri dana po 9,5 sati uz punu plaću. Osam zaposlenika sada radi samo 38 sati tjedno, ali i dalje su plaćeni 40 sati. Kao rezultat toga, zaposlenici imaju duže radne dane od ponedjeljka do četvrtka, ali imaju slobodane dane od petka do nedjelje.

Interno su Schmauseri već promijenili svoje operacije na četiri dana početkom godine. Probno, termini i isporuke obavljani su samo od ponedjeljka do četvrtka. To nije naštetilo produktivnosti – naprotiv. U prvoj polovici godine tvrtka je ostvarila više prodaje u četiri dana nego u pet prije, kaže šefica tvrtke Stefanie Schmauser i objašnjava zašto: „Pozitivan učinak ovoga je da radimo kompaktnije i učinkovitije. Zaposlenici su dobro odmoreni, jer je četvrtak navečer kraj dana i tada imaju priliku uživati ​​u svom slobodnom vremenu tri dana. Period oporavka je puno duži.“ A šef tvrtke Schmauser dodaje da se sada može duže raditi na gradilištima od ponedjeljka do četvrtka, što je povećalo produktivnost.

Schmausers će zadržati četverodnevni tjedan. Nadaju se da će im to također omogućiti da pronađu mehaničare postrojenja – i žene – za vodovod, grijanje i klimatizaciju. Ili mladi ljudi koji žele raditi ovu obuku. Čak i u zahtjevnim zimskim mjesecima ove godine uspjeli su spojiti kraj s krajem s četiri dana. „To želimo za naše zaposlenike, ali u određenoj mjeri i za nas“, kaže Stefanie Schmauser. Imaju i obitelji i hobije, a cijeli proces i njima usporava život, tim više što bi četverodnevni radni tjedan mogao imati i uštedne učinke. Istina je da se uštede u troškovima električne energije i grijanja još ne mogu precizno kvantificirati. Međutim, prema riječima šefa tvrtke Thomasa Schmausera, već je vidljivo smanjenje troškova goriva. Jer tri vozila također miruju od petka do nedjelje, osim ako nema hitne službe.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime