Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u petak na iznenadno sazvanoj konferenciji za novinare u Beču oštro kritizirao, kako je rekao „nepravednu“ isporuku cjepiva protiv koronavirusa unutar članica Europske unije, ukazavši na nepoštivanje dogovorenog „ključa“ raspodjele, a to je broj stanovnika. – Posljednjih tjedana, sve veće čuđenje izazvao je vidljiv napredak s cijepljenjem u zemljama kao što su Danska ili Malta odnosno koliko su se malo po tom pitanju odmakle zemlje poput Bugarske ili Latvije – istaknuo je Kurz. Dodao je kako je početkom tjedna usporedio podatke Austrije s drugim zemljama i uočio da isporuke nisu uslijedile, kao što je prethodno dogovoreno, prema broju stanovnika, te su stoga razlike u stopama procijepljenosti stanovništva među članica EU-a, sve veće. – Iako je raspodjela cjepiva u EU vezana za broj stanovnika, u praksi to nije tako. Nizozemska ima pristup dvostruko većoj količini cjepiva od Hrvatske, a Malta tri puta većoj od Bugarske, dodao je.

Kancelar je posebno apostrofirao i kazao da postoji „bazar tajnih dogovora oko cjepiva“. Isporuka doza u „očitoj je suprotnosti“ s principom raspodjele prema broju stanovnika, ali optužbu ne upućuje šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen ni predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, već Upravljačkom odboru koji je oformila Komisija i koji bi joj trebao pomoći tijekom cijelog postupka usmjeravanjem i stručnim znanjem.

– Mora se otkriti tko je u upravljačkom odboru odgovoran za nepravednu distribuciju, pozvao je Kurz i rekao da unutar tog odbora vlada tajnovitost i da je ga već kolokvijalno nazivaju tržnicom – „bazarom“. Izvijestio je kako je potkancelar Werner Kogler razgovarao s austrijskim predstavnikom u Boardu, i da i on nije znao pojedinosti dodatnog ugovaranja. Kurz je rekao kako Austrija „nije oštećena“ u toj nepravednoj raspodjeli i da se, što se tiče isporuka cjepiva nalazi negdje u sredini liste zemalja članica EU-a.

Kurz je zatražio „punu transparentnost“ i „fair raspodjelu“ unutar europske obitelji. Kako je naveo, njemu je važno da sve zemlje članice EU-a budu u ravnopravnom položaju kako bi zajednički mogle ostvariti ciljeve vezane uz procjepljivanje stanovništva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime