Nova godina, nova vlada – i puno novih propisa. Što će biti skuplje, što jeftinije, a što će se potpuno promijeniti? 

Povećat će se minimalna plaća, lakše će se raskinuti ugovori za internetu i povećat će se porez na CO2 – bit će mnogo promjena za građane  Njemačke u 2022. godini.

 Od 1. siječnja više neće biti moguće prodavati plastične vrećice na njemačkim blagajnama. Riječ je o takozvanim laganim plastičnim vrećicama za nošenje s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometara – to su standardne vrećice koje dobijete kada idete u kupovinu. Iznimke su posebno stabilne vrećice za višekratnu upotrebu i tanke plastične vrećice koje se, primjerice, mogu naći na štandu s voćem i povrćem.

S obzirom na rast plaća i troškova, Deutsche Post planira veće poštarine od  1. siječnja. Za standardno pismo 85 centi umjesto dosadašnjih 80 centi, a za razglednicu 70 centi umjesto 60 centi. 

Porez na CO2 također će porasti 2022. kako bi zaštita klime postala privlačnija. Umjesto 25 centi po toni emitiranog ugljičnog dioksida, plaćat će se 30 centi. Između ostalog, to ima utjecaja na cijene goriva – doduše ne tako snažno kao početkom 2021. Prema izračunima ADAC-a, benzin i dizel sada će vjerojatno poskupjeti za oko jedan i pol centa zbog CO2 cijena. 

Od 1. siječnja elektronički recept bit će obvezan za liječničke ordinacije. Oni koji imaju zakonsko zdravstveno osiguranje tada će dobiti QR kod na svom pametnom telefonu ili ispisan. Međutim, obveza postoji samo za prakse koje su tehnički sposobne za to. 

 Od 1. siječnja putnici u zadnji čas više ne mogu kupiti papirnate karte u vlaku od konduktera Deutsche Bahna. Alternativa: digitalna karta koja se može rezervirati do deset minuta nakon polaska na bahn.de ili putem aplikacije.

Milijunska ubojstvo pilića kod kokoši nesilica doći će do kraja u novoj godini. Do sada je gotovo 45 milijuna muških pilića ubijano godišnje u njemačkim mrijestilištima jer se ne mogu koristiti ni za proizvodnju jaja niti kao brojlerske kokoši. 

Zakonska minimalna plaća trenutno iznosi 9,60 eura po satu. U novoj godini porasti će dva puta: 1. siječnja 2022. povećat će se na 9,82 eura, a 1. srpnja 2022. na 10,45 eura. SPD, Zeleni i FDP žele povećati minimalnu plaću na 12 eura po satu. Nakon jednokratnog usklađivanja, neovisno povjerenstvo za minimalnu plaću trebalo bi odlučiti o eventualnom daljnjem povećanju, kako stoji u koalicijskom sporazumu.

Svatko tko sklopi ugovor za internetu moći će ga ubuduće lakše raskinuti. Od 1. srpnja takozvane dugoročne obveze podliježu gumbu za otkazivanje, kojim se potrošači mogu riješiti svojih ugovora bez traženja i pisanja slova. 

Do 31. ožujka zaposlenici mogu dobiti korona bonus od maksimalno 1500 eura od svog poslodavca – neoporezivo. Jedan od preduvjeta je da se novac koristi za ublažavanje dodatnog opterećenja uzrokovanog korona krizom i da se isplaćuje uz plaće. 

Ovisno o veličini trgovine i asortimanu, diskonteri i supermarketi ubuduće će morati prihvaćati stare električne uređaje poput električnih četkica za zube ili mobitela. Trgovine, na primjer, također moraju prihvatiti male uređaje kao što su rashodovani džepni kalkulatori ili stari brijač ako su kupljeni negdje drugdje. Međutim, veći uređaji kao što su stari televizori mogu se predati samo ako se kupi novi uređaj. Internetski trgovci također moraju preuzimati i reciklirati elektronički otpad besplatno i na jednostavan način.

 Dječji doplatak, dodatak uz dječji doplatak za obitelji s niskim primanjima, bit će neznatno povećan. Povećava se s 205 eura za 4 eura na 209 eura mjesečno po djetetu. Kako navode iz Ministarstva obitelji, to vrijedi samo ako se 1. siječnja ne odluči o kratkoročnom povećanju dječjeg doplatka. 

Svatko tko kupi proizvod za koji se kasnije pokaže da je neispravan može imati bolje kartice od 2022. To je omogućeno proširenjem jamstvenog zakona: zakonska pretpostavka da je kvar već postojao u trenutku kupnje produljuje se sa šest mjeseci na godinu dana.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime