Austrija je odlučila da putnici koji dolaze iz šest zemalja zapadnog Balkana odu u karantenu na 14 dana ili pokažu negativan test na koronavirus, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova u Beču.

Šef diplomacije Alexander Schallenberg priopćio je da su objavljena upozorenja za putovanja u Albaniju, BiH, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju zbog širenja virusa u tim zemljama. Srbija i Crna Gore jučer su odlukom EU stavljene na listu sigurnih zemalja iz kojih su od danas dozvoljena i putovanja koja nemaju suštinski značaj.

„Reagirali smo na okolnosti, ne samo na situaciju u tim zemljama nego i na činjenicu da vidimo, na primjer u našim susjedima Hrvatskoj i Sloveniji, povećanje klastera među ljudima koji se vraćaju sa putovanja na zapadni Balkan“, rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare, a prenosi Reuters.

On je dodao da su takvi klasteri uočeni i u Austriji. Zaraza je u značajnom porastu na zapadnom Balkanu u posljednjih mjesec dana, iako je regija općenito ranije imala nižu stopu od većeg dijela zapadne Europe.

Po nekim austrijskim medijima provukla se vijest da vam poslodavac zbog boravka u BiH može dati otkaz. Prema tvrdnjama Eliasa Feltena, profesora radnog prava Sveučilišta u Linzu, ako ste bili u BiH i ako ste potom poslani u karantenu, mogli biste imati pravne posljedice koje sežu čak do otkaza. Prema njegovim riječima, radnik je dužan izbjegavati sve ono što bi moglo ugroziti njegovu službu prema poslodavcu. Izuzetak je jedino ako je pravilo o karanteni doneseno za vrijeme vašeg boravka u BiH.

S tim se ne slaže Austrijska radnička komora (Arbeiterkammer). Šef bečke filijale Christoph Klein rekao je da radnik sigurno nije dužan govoriti šefu je li i gdje bio na odmoru ili je put bio privatne prirode. Ukoliko radnik ne može doći na posao zbog sumnje na zarazu ili zbog zaraze, radnika će isplatiti država a ne dolazak u tom slučaju nije valjan razlog otkaza. Radnik je jedino dužan na upit odgovoriti je li u zadnje vrijeme boravio u zemljama visokog rizika. Više informacija o svom slobodnom vremenu radnik nije dužan dati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime