Foto:Olaf Kosinsky - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de

Njemački ancelar Olaf Scholz (SPD) najavljuje ubrzane pregovore o pristupanju EU-u sa šest zemalja zapadnog Balkana zbog rata u Ukrajini. Odnosi Srbije sa Rusijom vjerojatno će pri tom igrati ključnu ulogu.

Na dan kada je savezna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) posjetila Buchu i Kijev usred rusko-ukrajinskog rata, vanjskopolitički manevar kancelara Olafa Scholza (SPD) iznenadio je mnoge. Najava za rapidno ubrzanje pristupa balkanskih zemalja Europskoj uniji nije prošla nezapaženo.

Rusko-ukrajinski rat: kampanja EU i NATO-a za utjecaj na Zapadnom Balkanu

Osim isporuke oružja Ukrajini i sankcija Rusiji, na brojnim sastancima u Berlinu ovih dana radilo se i o tome kako se može ograničiti utjecaj moskovskog vladara Vladimira Putina na Zapadnom Balkanu. U fokusu je pri tom najviše Srbija.

Taj istočni hrvatski susjed je dugo bio saveznik Rusije, ali se, barem službeno, postupno okrenuo Zapadu tijekom posljednjeg desetljeća i pol u nastojanju da se pridruži EU. Čak i trenutno vladajuća Srpska napredna stranka, koja se može svrstati u desni konzervativni i nacionalistički spektar, slijedi proeuropski kurs, tanak doduše.

Srbija je ove godine dobila vrlo nezavidnu političku ulogu. Kako ići prema Europi, a ostati ruski saveznik? Kada je Rusija napala Krim na Crnom moru kršeći međunarodno pravo 2014., Beograd je odbacio sankcije Moskvi. Tadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je: “Srbija želi postati članica EU. To je naš nacionalni i državni interes. Ali Srbija nikada ne želi i nikada neće biti protiv Rusije. Naše članstvo u EU ni na koji način neće oslabiti ili čak prekinuti naše veze s Rusijom.”

Drugi, jednako težak projekt, je i Bosna i Hercegovina. Zemlja u kojoj kriza, bilo politička, gospodarska ili društvena, zapravo nikad ne prestaje, ni sama ne zna u kojem smjeru da ide. Na koji način bi Scholz europeizirao BiH još nije rekao, ali najavio je detaljnije pojašnjenje svoje izjave, pa ćemo objašnjenje sačekati i naravno izvjestiti vas.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime