Kancelar Scholz najavljuje velika ulaganja u Bundeswehr. Također je ponovno potvrdio svoju predanost isporuci oružja Ukrajini kako bi se zaustavio „Putinov rat“. U svojoj vladinoj izjavi o ratu u Ukrajini, kancelar Olaf Scholz (SPD) je, također s obzirom na njemačku vanjsku politiku, izjavio: „Doživljavamo prekretnicu“. Ovdje pročitajte izvatke ključnih odlomaka:

… podržati Ukrajinu isporukom oružja iz Njemačke iz zaliha Bundeswehra:

„Moramo podržati Ukrajinu u ovoj očajnoj situaciji. To smo učinili u velikim razmjerima u posljednjih nekoliko tjedana, mjeseci i godina. Ali s napadom na Ukrajinu u novoj smo eri. U Kijevu, Harkivu, Odesi ili Mariupolju ljudi ne brane samo svoju domovinu, oni se bore za slobodu i svoju demokraciju, za vrijednosti koje dijelimo s njima. Kao demokrati, kao Europljani, stojimo na njihovoj strani – na pravoj strani povijesti. Predsjednik Putin je u četvrtak svojim napadom na Ukrajinu stvorio novu stvarnost. Ova nova stvarnost zahtijeva jasan odgovor, kojega su ovih dana i dobili. Kao što znate, jučer smo odlučili da će Njemačka opskrbiti Ukrajinu oružjem za obranu zemlje. Nije moglo biti drugog odgovora na Putinovu agresiju”.

… o planiranim ulaganjima u Bundeswehr

„S obzirom na prekretnicu koju Putinova agresija znači, naše mjerilo je: ono što je potrebno da se osigura mir u Europi bit će učinjeno. Njemačka će dati svoj solidarni doprinos. […] Bundeswehr treba nove, jake sposobnosti za to […] Cilj je učinkovit, vrlo moderan, napredan Bundeswehr koji nas pouzdano štiti […] U tu svrhu ćemo osnovati poseban fond za vojsku i jako sam zahvalan saveznom ministru financija Lindneru za njegovu potporu.

Federalni proračun za 2022. će ovom posebnom fondu osigurati jednokratni iznos od 100 milijardi eura. Sredstva ćemo iskoristiti za potrebna ulaganja i projekte naoružanja. Od sada ćemo svake godine ulagati više od dva posto bruto domaćeg proizvoda u našu obranu.

… o planovima za buduću opskrbu energijom u Njemačkoj

„Federalna vlada je već pokrenula niz važnih mjera u tom smislu. I promijenit ćemo kurs kako bismo prevladali našu uvoznu ovisnost o pojedinim dobavljačima energije. Događaji posljednjih dana i tjedana pokazali su nam da odgovorna i održiva energetska politika nije samo ključna za naše gospodarstvo i našu klimu, već je ključna i za našu sigurnost, zbog čega vrijedi sljedeće: što brže idemo naprijed s ekspanzijom obnovljivih izvora energije, to bolje.

[…] Odlučili smo povećati volumen skladišta prirodnog plina za dvije milijarde kubičnih metara takozvanim dugoročnim opcijama. Uz to ćemo – zajedno s EU – dodatno kupovati prirodni plin na svjetskim tržištima. I konačno, donijeli smo odluku da brzo izgradimo dva terminala za tekući plin, LNG terminale u Brunsbüttelu i Wilhelmshavenu.

… o sigurnosnoj situaciji u Europi i zemljama članicama NATO-a

„[…] Stojimo na našoj dužnosti pomoći u NATO-u bez ikakvih „ako“ i „ali“. Isto sam rekao i našim saveznicima u srednjoj i istočnoj Europi, koji su zabrinuti za svoju sigurnost. Predsjednik Putin ne bi trebao podcijeniti našu odlučnost, zajedno s našim saveznicima obraniti svaki kvadratni metar teritorija Saveza. Mislimo to vrlo ozbiljno. S ulaskom jedne zemlje u NATO, naša volja kao partnera u savezništvu vezana je za obranu ove zemlje. I baš kao i mi sami.

… na dogovorene sankcije EU

„Rat je katastrofa za Ukrajinu. Ali rat će se pokazati i kao katastrofa za Rusiju. Zajedno sa šefovima država i vlada EU-a donijeli smo paket sankcija neviđenih razmjera.

Budimo iskreni: Putin neće promijeniti kurs preko noći. Ali vrlo brzo će rusko vodstvo osjetiti visoku cijenu koju plaća. Samo u posljednjem tjednu vrijednosti ruskih burzi su pale za više od 30 posto. To pokazuje da naše sankcije djeluju. I zadržavamo pravo na daljnje sankcije, bez ikakvih zabrana razmišljanja.

Naše načelo vodilja ostaje pitanje: Što odgovorne najviše pogađa? Što pogađa krivce, ne ruski narod. Jer: Putin, a ne ruski narod odlučio je zaratiti. Zato treba jasno reći: Ovaj rat je Putinov rat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime