U Njemačkoj se godinama raspravlja o legalnoj konzumaciji kanabisa. Uskoro bi se to moglo ostvariti, najavili su iz njemačke vlade. Uz to, naglasili su da to ne bi trebalo dovesti do toga da više mladih ljudi konzumira drogu.

Počinju tehničke pripreme za planirano kontrolirano puštanje kanabisa u Njemačku. Savezni povjerenik za lijekove Burkhard Blienert rekao je da će zajedno s Ministarstvom zdravlja i drugim resorima pokrenuti „temelji proces konzultacija“.

“Radi se o udruživanju znanja i iskustva, ali i o vrlo otvorenom rješavanju prigovora i nesigurnosti”, rekao je SPD-ov političar njemačkoj novinskoj agenciji. U daljnje pripreme trebale bi se uključiti i savezne države, općine, udruge, znanost i civilno društvo.

Najrelevantnija pitanja trebala bi se razjasniti do jeseni

“Teško da je bilo koje drugo pitanje politike o drogama desetljećima zaokupljalo ljude kao kanabis”, rekao je Blienert. „Svi znamo koliko je ovaj projekt složen.“ Stoga bi do jeseni s vodećim stručnjacima trebalo raspraviti najrelevantnija pitanja o zaštiti zdravlja, uzgoju, opskrbnim lancima i oporezivanju. „Na ovaj način stručno i politički podržavamo zakonodavni proces s dobrim temeljima.“

Ako se savezni ministar financija Christian Lindner također uključi i podrži projekt, kanabis će uskoro legalno biti pušten u promet, već možda na jesen. To je potvrdio i na svom Twitter profilu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime