Ljuti protivnici cijepljenja danima paraliziraju centar Ottawe u Kanadi. Nakon cjelodnevne vožnje od Britanske Kolumbije na zapadu ogromne zemlje do Ottawe na istoku, konvoj od stotina kamiona stigao je pred kanadski parlament tijekom vikenda kako bi demonstrirao protiv mjera protiv korone i propisa o obveznom cijepljenju. Takozvani „Konvoj slobode“ primile su stotine prosvjednika koji su se okupili ispred Parlamenta na temperaturama ispod nule, javljaju kanadski mediji.

Prosvjedi su u početku bili glasni, ali su uglavnom ostali mirni, navodi se. Prema izvješćima, demonstranti su mahali nacionalnom zastavom i uzvikivali „sloboda“. Na plakatima su osudili premijera Justina Trudeaua, koji od srijede živi u izolaciji jer je jedno od njegove djece zaraženo korona virusom, te mjere njegove vlade protiv korona virusa. Trudeau je odveden na sigurno na „nepoznato mjesto“ u glavnom gradu – te je u ponedjeljak dao pozitivan test na korona.

Tijekom govora u Teksasu, bivši američki predsjednik Donald Trump pohvalio je demonstrante u Kanadi i govorio o „hrabrom otporu ovim nezakonitim zakonima“. U nedjelju su prosvjednici blokirali američko-kanadski granični prijelaz u kanadskoj pokrajini Alberta u znak solidarnosti sa svojim sumještanima Ottawe.

Prosvjed vozača kamiona reakcija je na propis koji je stupio na snagu u siječnju, a prema kojem kamiondžije koji se vraćaju iz SAD-a moraju predočiti i dokaz o cijepljenju. Mnogi su sudjelovali svojim privatnim vozilima. Prema izvješćima, marš prosvjednih kamiondžija, koji je prešao zemlju, bio je dug više od 60 kilometara.

Što se tiče novih propisa o cijepljenju, kritičari su upozorili da će dodatno poremetiti ionako napete opskrbne lance. Prema izvješćima, kanadska udruga vozača kamiona nedavno je osudila prosvjede i rekla da je većina njih cijepljena. U Ottawi je hladno.  Međutim, prema nedavnoj anketi, velik dio stanovništva Kanade podržava mjere pandemije. U Kanadi je više od 77 posto stanovništva potpuno cijepljeno.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime