Gledanje ORF programa (Austrijske državne televizije) u budućnosti će postati skuplje za 4 centa dnevno: generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz je sredinom prosinca predao zahtjev Upravnom odboru za „valorizaciju“ naknade za program do 7,7%. Neki od nas su se već pokušali „izmaknuti“ GIS-u (austrijskoj TV pretplati), no onda su nam na vrata znali pokucati kontrolori. Takve „posjete“ mnogi naši čitatelji su okarakterizirali kao izrazito neugodne.

Osoblje naplatne službe često radi s pretjeranim entuzijazmom i čini se na navrate kao da će razbiti vrata. Pretresi kuća, prijetnje policajcima i još mnogo toga: Što se događa ako GIS-ov čovjek dvaput zvoni?

„Uposlenik GIS-a upravo se pojavio pred mojim vratima. Bahato zvono šest puta nije moglo bolje najaviti ovaj neugodan susret…“ redovito se čita na raznim forumima na webu. Svima se to u jednom trenutku dogodi: zaposlenik GIS-a pozvoni. Ako samo malo otvorite vrata, on već stoji na otiraču, pola cipela mu viri preko praga, iako mjesta na stubištu definitivno ne nedostaje. Nakon što započne uvod s „Ja sam iz GIS-a i radi se o vašoj registraciji…“, možete reći da vas ne zanima i možete zatvoriti vrata. No onda odjednom čujete grebanje, vratite se vratima, zavirite kroz špijunku i pogledate izravno u zjenicu GIS konzultanta… Jezivo? OK, možda malo karikiramo, ali takvih situacija je bilo.

Evo naših najboljih GIS „izjava“:

#1. – „Ako mi ne otvorite, vratit ću se s policijom!“

Ako agresivno priđete GIS-ovom radniku, prijetite mu ili ga na neki drugi način prestrašite, on stvarno može pozvati policiju. U svakom drugom slučaju policija tu nema što tražiti, jer čak ni oni ne mogu ući u vaš stan bez naloga od suda! A do naloga se ne dolazi tek tako, posebno ne zbog razloga kao što je TV pretplata. Slične izjave su neki drugi doživjeli, kao npr. „Morate me pustiti unutra, inače ću zatražiti pretres kuće!“. I za takve izjave vrijedi isto ono što smo gore napisali. Ne bojte se da će vam netko tek tako na silu razvaliti vrata čekićem ili ih probiti čeličnim čizmama dok kupujete u trgovini! Barem ovi iz GIS-a sigurno neće.

Ali oprez! Ono što jeste dužni je dati informacije, tj. imate li ili nemate TV uređaj kod kuće. Također, ako postoji opravdana sumnja da se ne plaćaju naknade, o tome radnici mogu obavijestiti okružnu upravu (Bezirkshauptmannschaft), koja vas opet može zamoliti za komentar. Međutim, samo ako postoji sumnja da je izjava lažna, pristup se može prisiliti sudskim nalogom. „Sumnja“ pri tom znači da GIS-ovci imaju gotovo pa dokaz da imate TV ili radio, ali ne plaćate pretplatu. To se može npr. dogoditi ako otvorite vrata i kontrolori jasno vide da imate TV, a znaju da ne plaćate pretplatu.


#2. „Ostat ću ispred tvojih vrata dok ih dobrovoljno ne otvoriš i ne pustiš me unutra!“ U principu, GIS savjetnik može stajati pred vašim vratima koliko god želi i prijetiti koliko god želi. Ne morate ga pustiti unutra. Čak ni ako tri sata ostane pred vratima vašeg stana i onda ga kad-tad morate napustiti da biste otišli na fakultet ili na posao.


#3. „Bolje da dobrovoljno priznate da imate televizor. Imamo uređaje za praćenje pomoću kojih to možemo utvrditi!“ E to su tek gluposti! GIS-ov djelatnik je vjerojatno previše gledao CSI ili bi radije bio u odjelu za kriminalističku istragu nego u službi za naknade. Nema uređaja za praćenje koji provjeravaju tko gleda TV, nema alarma koji se uključuje u zgradi GIS-a čim pogledate „Kako sam upoznao vašu majku“ na ORF-u – također nema sustava praćenja koji vas prati posvuda kako bi GIS-ovci mogli vidjeti kad si kod kuće.

#4. „Ako me sada ne pustite unutra, vraćat ću se svaki dan!“ Nema problema. Ionako ga ne moraš pustiti unutra. Inače, prema zakonu, stvar je prilično jednostavna: GIS naknade moraju plaćati svi koji žive u Austriji i imaju ispravne uređaje za primanje javnog emitiranja – tj. televizije ili radija. Prema Upravnom sudu, trenutno nema naknade za emitiranje za računala s internetskom vezom. Dakle, pretplata se ne mora plaćati ako imate npr. samo laptop ili mobitel.

I još jednom ukratko: nikada i ni u kojem slučaju (osim po sudskom nalogu) niste dužni puštati u kuću GIS-ove djelatnike, kako bi oni mogli kontrolirati posjedovanje TV-a, pa čak ni kad vam prijete.

Ipak, jeste dužni obavijestiti GIS imate li ili nemate TV ili radio kod kuće. Da ne bi čekali „kućnu posjetu“, tu obavijest možete poslati i online preko web stranice:

https://www.gis.at/kontakt/

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime