Biden u Münchenu (Foto: https://securityconference.org)

Joe Biden još nije uvjerio da je onaj pravi. Više od polovice Amerikanaca nije zadovoljno do sad pokazanim. Što je demokrat postigao – a što nije, donosimo u kratkoj bilanci.

Kad je prije godinu dana Joe Biden podigao desnu ruku da položi prisegu kao novi predsjednik SAD-a, Capitol Hill je nalikovao vojnoj zoni. Visoke željezne ograde i tisuće zaštitara osiguravali su Kapitol, gdje je 14 dana ranije divljala gomila. Pristaše Donalda Trumpa silom su ušli u Kapitol kako bi spriječili Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu na izborima. Kad je Joe Biden preuzeo riječ i obećao da će ujediniti zemlju i htjeti biti jedan predsjednik „za sve Amerikance“, osjetio se zajednički uzdah olakšanja diljem svijeta.

Uz pomoć Bidena kaos i samovolja će prestati, pandemija će se konačno učinkovito savladati i Amerika će ponovno postati pouzdan partner u svijetu – tako su mislili mnogi. Godinu dana kasnije, bilance su – blago rečeno – otrežnjujuće. Zemlja izgleda podijeljenije nego ikad, s Demokratskom strankom koja se bori sama sa sobom, koronavirusom koji još nije savladan dok inflacija dostiže rekordne visine, a ugled 79-godišnjeg predsjednika i njegove 57-godišnje potpredsjednice Kamale Harris je naglo pao.

Osim toga, tu su i vanjskopolitičke pogreške koje mnogi nisu očekivali, posebno od ove vlade. Je li Biden obećao previše, je li preslab ili je svaki američki predsjednik osuđen na neuspjeh s obzirom na ogromnu polarizaciju društva? Ili Bijela kuća jednostavno ne uspijeva plasirati svoje uspjehe?

Ako je vjerovati anketama, Bidenova prva godina u Bijeloj kući je razočaravajuća. Konkretno, istraživanje poput one sa Sveučilišta Quinnipiac prije nekoliko dana izazvalo je ogromne reakcije. Samo 33 posto američkih birača pozitivno je ocijenilo rad 46. američkog predsjednika, 53 posto je izrazilo veliko nezadovoljstvo. To nije daleko od nekadašnjih Trumpovih vrijednosti. Kad znamo da se za 10 mjeseci održavaju izbori za kongres, vidimo da postoji mnogo toga što sugerira da bi demokrati mogli izgubiti većinu.

Bidenovi uspjesi

Uskrsnuće SAD-a kao pouzdanog vanjskopolitičkog igrača na međunarodnoj sceni svakako se mora smatrati pozitivnim. Prvog dana u Bijeloj kući, Biden je pokrenuo povratak SAD-a na Pariški klimatski sporazum i zaustavio izlazak zemlje iz Svjetske zdravstvene organizacije. Brzo je otputovao u Europu i zakleo se da će odstupiti od doktrine svog prethodnika „Amerika na prvom mjestu“.

Biden jačanje autoritarnih država poput Kine i Rusije vidi kao ključni izazov i radi na tome da okupi Zapad u akciji slabljenja „istočnog“ utjecaja. Demokrati također ukazuju na gospodarski oporavak kada žele ilustrirati postignuća Bidenove administracije. Sa stopom od samo 3,9 posto, nezaposlenost se gotovo vratila na razinu prije korona krize, dok su plaće u isto vrijeme porasle. Kad Biden ovaj tjedan odgovori na pitanja na jednoj od svojih rijetkih tiskovnih konferencija, gotovo će sigurno progovoriti o investicijskim paketima vrijednim bilijun dolara koje je progurao kroz Kongres u svojoj prvoj godini.

U međuvremenu, treći paket, klimatski i socijalni plan vrijedan 1,75 bilijuna dolara, zapeo je u Kongresu.

Bidenovi neuspjesi

Što se tiče vanjske politike, Biden mora živjeti s činjenicom da je on odgovoran za kaos izazvan afganistanskim povlačenjem. Iako znamo da je ta problematika puno dublja i da sam Biden zapravo nije imao gotovo ništa sa invazijom na Afganistan, ipak će on ostati kao predsjednik koji je naredio bezuvjetno povlačenje američkih trupa, što je talibane vratilo na vlast. Svijet je praktički uživo promatrao kako američka vojna sila panično napušta Kabul, a slike koje su obišle doslovnu svaku državu neodoljivo podsiećaju na Vijetnam i svu sramotu koju je Amerika tada doživjela. Uz to, činjenica da su se saveznici osjećali neadekvatno informirani i u tom kaosu i sami nisu znali što im je činiti, narušila je ugled SAD-a.

Koliko je Biden doista uspješan kao međunarodni krizni menadžer u obračunu s autoritarnim državama, uskoro bi mogla pokazati ukrajinska kriza. Ako se zaista dogodi invazija Rusije na Ukrajinu, a to je lako moguće, Biden bi se našao u vrlo nezahvalnoj poziciji i pitanje je kako bi se nosio sa dva tako teška geopolitička udarca već u prvoj godini svoje vladavine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime