Jedan kabel za punjenje mobitela, fotoaparata i zvučnika – za dvije godine to će postati stvarnost. Europski parlament i države EU dogovorile su se o USB-C kao standardnom priključku  za punjenje.  Pregovarači iz Europskog parlamenta i država EU dogovorili su uvođenje jedinstvenog priključka za punjenje pametnih telefona i mnogih drugih uređaja u Europskoj uniji. Europski parlament i Predsjedništvo Vijeća EU objavili su da će USB-C biti budući standard. Ovo je prvi put u svijetu da zakonodavci donose takve specifikacije za proizvođače.

Jedinstveni standard primjenjivat će se na sve male i srednje uređaje koji se mogu puniti i prenositi. To uključuje pametne telefone, tablete, digitalne fotoaparate, slušalice, prijenosne zvučnike, ali i e-čitače, tipkovnice i računalne miševe, navigacijske uređaje, pametne satove i igraće konzole. Prijenosna računala ubuduće se također moraju moći puniti putem USB-C priključka – no za njih vrijedi dulje prijelazno razdoblje. Popis se kontinuirano revidira i proširuje – prvi put u tri godine, kasnije svakih pet godina.

Za većinu spomenutih uređaja, USB-C priključak za punjenje bit će obvezan od ljeta ili jeseni 2024. godine. Još nema točnog datuma početka. Jer o sporazumu pregovarača još moraju formalno odlučiti Europski parlament i zemlje članice EU prije nego što on stupi na snagu. Međutim, to se smatra pukom formalnošću. 24 mjeseca nakon što nova pravna osnova stupi na snagu, proizvođači će tada morati ponuditi USB-C priključak za punjenje za nove uređaje – tj. vjerojatno sredinom 2024. Dogovoreno je dulje prijelazno razdoblje od 40 mjeseci za prijenosna računala dok se ne ispune zahtjevi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime