Scena sa jedne bečke benzinske pumpe; klijent ulazi i pita prodavača:

– „oprostite, je li ja sad moram nositi masku ili ne?“ –

Na to mu radnik snažnim bečkim dijalektom odgovara:

– „ni ja sam više ne znam i, iskreno, i ne zanima me.“

Ovaj dijalog možda najbolje opisuje kaos u austrijskim pravilima kad je borba protiv pandemije u pitanju. I zaista, teško je se snaći. Svako malo se maska ukida pa vraća, pa evo opet ukida itd. Lupamo nekim brojevima kao da se uopće ne radi o ljudskim životima, kontrole na granici su smiješne, o cijepljenju bolje da ne pričamo, a narod je već do kraja iznerviran. Točka na i je i današnji update vlade kad su brojevi preminulih od korone u pitanju. Odjednom se pojavilo još skoro 3500 smrtnih slučajeva, koji nisu bili u bazi podataka. Što znamo i komu vjerujemo?

S obzirom na veliki broj „kasnih izvješća“ o smrtnim slučajevima od CoV-a, stranka NEOS je danas u parlamentu komentirala „kaos u podacima ministra zdravstva“ i „potpuno neuspješno upravljanje pandemijom„.

„Više od dvije godine vlada besciljno tetura kroz pandemiju i zapravo nije uspjela čak ni uspostaviti solidnu bazu podataka“, rekao je danas za APA glasnogovornik pandemije NEOS Gerald Loacker. Čelnica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner se priključila kritici te objasnila da je osobno „pogođena“ kaosom u vlasti.

Ministarstvo zdravstva jučer je naknadno prijavilo 3.412 smrtnih slučajeva od CoV-a – broj službeno potvrđenih smrtnih slučajeva od Covida od početka pandemije time je porastao za ludih 21 posto. „Mi NEOS uvijek iznova upozoravamo da baze podataka socijalnog osiguranja, ministarstva i bolnica nisu propisno povezane i da se gube važne informacije“, rekao je Loacker.

Rendi-Wagner također vrlo oštra prema vlasti

Ali korona virus će ostati, tako da savezna vlada mora konačno pronaći način “kako naš zdravstveni sustav može postati otporan na krize i kako možemo živjeti s virusom bez otvorene politike, bez kolateralne štete, bez propuštenih prilika i bez kaosa s podacima,” zahtijevao je Loacker.

Rendi-Wagner je u međuvremenu na Twitteru kritizirala naknadnu prijavu toliko smrtnih slučajeva i napisala da „nema komentara“.

3.412 sudbina. To me osobno pogađa”, rekla je Rendi-Wagner. „Ne treba se čuditi ako ljudi više ne znaju u što mogu, a što ne mogu vjerovati.“

Do sada je austrija bila primjer uspješne države, no u pandemiji je očito došlo do takvog kaosa da se s pravom može trvditi da se Austrija na međunarodnoj sceni itekako osramotila. Sjetite se samo zakona o obaveznom cijepljenju, koji ni no današnjeg dana nije proveden niti će vjerojatno biti provediv…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime