Nakon ruskog napada na Ukrajinu, transportni zrakoplovi NATO-a gotovo svakodnevno lete preko Austrije u krizno područje. Talijanski mediji pretpostavljaju da se oružje u Ukrajinu dostavlja avionima preko Poljske, prenosi „Kleine Zeitung“ (izdanje od petka).

Prema novinama, „veliki transportni avioni Boeing ili Hercules polijeću iz Pise i kreću prema Rzeszowu“. Ukrajinska vojska se opskrbljuje zapadnim oružjem preko ovog istočno poljskog grada. Kretanje leta može se pratiti na „Flightradar24“ ili „itamilradaru„, koji označavaju kretanje civilnih i vojnih letova u stvarnom vremenu.

Ministarstvo obrane ne vidi nikakav problem
Talijanski mediji, poput dnevnih novina “La Repubblica”, stoga pretpostavljaju da će isporuke oružja koje je obećala talijanska vlada tako stići u krizno područje. Ministarstvo obrane u Beču u tome ne vidi probleme, navodi „Kleine Zeitung„.

Oko 500 vojnih zrakoplova, uglavnom NATO-a, svakog mjeseca prijeđe austrijski zračni prostor, što je obuhvaćeno Zakonom o boravku trupa iz 2001. godine. Svaki let mora biti „prijavljen unaprijed„. “Odlučujući faktor je, je li to stroj zaraćene zemlje. Ovdje to nije slučaj„, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Michael Bauer za „Kleine Zeitung„. „Američki, njemački, talijanski vojni preleti nisu problem. Postojao bi samo veto protiv ukrajinskih ili ruskih vojnih strojeva – jer su obje zemlje u ratu.“

Kad god vojni zrakoplov želi proći Austriju, mora se samo najaviti je li naoružan ili ne. Kako navode iz Ministarstva obrane Austrije, što je napunjeno, ne treba se javljati.

Bečki stručnjak za međunarodno pravo Ralph Janik ipak je kritičan prema talijanskim preletima. „Tamo prilično testiramo svoju neutralnost“, rekao je on u izvješću. Iako Italija nije uključena u rat, opskrbom podupire jednu od zaraćenih frakcija.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime