Uvedena su nova pravila za putovanja u zemlje sa „Zelene liste“, navodeći kako posjetitelji s popisa zemalja s stopom zaraze COVID-19 manjom od 25 slučajeva na 100 000 stanovnika u zadnja dva tjedna neće morati u 14-dnevnu karantenu.

Prije se Zelena lista formirala od zemalja s nižom stopom zaraze od Republike Irske, ali vlada je prestala ažurirati popis kada je broj zaraženih u Irskoj porastao na 45 slučajeva na 100 000 stanovnika u proteklih 14 dana. Očekuje se da će se popis ažurirati u ponedjeljak, 21. rujna 2020.

Premijer Republike Irske Micheal Martin rekao je da će vlada uskoro objaviti novi popis zemalja, a zatim usvojiti koordinirani sustav ograničenja putovanja u EU koji će biti odobren na Vijeću za opće poslove 13. listopada 2020. godine.

Premijer je također rekao da će se vlada Republike Irske u bliskoj budućnosti držati pristupa putovanjima koji je odobrila Europska komisija.

Prema najnovijim informacijama, Njemačka, Norveška i Poljska nalaze se na Zelenoj listi za putovanja koja ne zahtijevaju 14-dnevnu karantenu nakon povratka u zemlju. Nažalost, trenutno nema podataka kada bi Republika Hrvatska mogla biti na popisu. S obzirom na to da Hrvatska bilježi trenutno jako veliku stopu zaraženih, teško je za očekivati da će putovanja u za hrvatsku dijasporu u Irskoj biti uskoro olakšana…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime