Koliko puta vam se događalo da trebate potpis jedne osobe koja vam i nije tako blizu, za neki važan dokument? Od ljeta bi takav i slični problemi trebali biti riješeni.

Naime, „ID Austrija“ od ljeta zamjenjuje tzv. Handysignatur. Najavila je to ministrica digitalizacije Margarete Schramböck (ÖVP) u današnjem prijenosu. „ID Austria“ je daljnji razvoj potpisa mobilnim telefonom i sa sobom donosi proširenje mogućnosti digitalne upotrebe.

Trenutno se radi na tome da digitalni identifikacijski dokumenti poput vozačke dozvole budu dostupni na mobilnim telefonima putem ID platforme. “ID Austria” je trenutno u pilot fazi. Već je moguće registrirati se kod oko 430 tijela (tijela za putovnice, državne policijske uprave i austrijska veleposlanstva) putem „ID Austria“. Tri milijuna korisnika u Austriji trenutačno ima potpis s mobitelom (Handysignatur), što znači da gotovo 40 posto stanovništva u dobi od 14 i više godina koristi digitalni dokaz identiteta.

S početkom rada „ID Austria“ moći će se prebaciti u jednostavnom online procesu. Schramböck je najavila da će „ID Austria“ kao siguran ključ za digitalne usluge i digitalni potpisi biti prepoznati u cijeloj EU. „To znači da korisnicima nisu dostupne samo brojne internetske usluge u Austriji, već i nebrojene aplikacije diljem Europe.“ Za Schramböck, ovo je „važan korak na zajedničkom jedinstvenom digitalnom tržištu“.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime