Kao što je bilo i očekivano Savezno vijeće odobrilo je zahtjev za cijepljenje u četvrtak. Ovom odlukom otklonjena je i posljednja saborska prepreka. Prijedlog Nacionalnog vijeća odobren je glasovima ÖVP-a, Zelenih, NEOS-a i većine SPÖ-a. Kao i u Nacionalnom vijeću, FPÖ nije pristao na uvođenje obveznog cijepljenja.

Nakon odluke, predsjednik Alexander Van der Bellen mora službeno razmotriti i potpisati zakon. Zatim treba supotpis kancelara Karla Nehammera (ÖVP) prije nego što se zakon može objaviti.

Obveza cijepljenja za osobe s prebivalištem u Austriji starije od 18 godina dolazi u nekoliko faza. Do 15. ožujka svako kućanstvo mora biti obaviješteno pisanim putem, nakon čega obveza cijepljenja postaje “kontrolni prekršaj”. Policija tada može provjeriti status cijepljenja tijekom kontrole cestovnog prometa, na primjer.

Iznimke su trudnice i one koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, kao i one koje su ozdravile (180 dana). Raspon kazni ide do 600 eura u jednostavnom postupku i do 3600 eura u običnom postupku, ali će se provjeravati tek od sredine ožujka. Odlukom Saveznog vijeća neophodan je i pravilnik ministra zdravstva u kojem se uređuju detalji provedbe – primjerice u pogledu odobrenih cjepiva i izuzeća od uvjeta cijepljenja.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime