Od sredine ožujka policija bi pri svakom službenom činu trebala provjeravati i cijepljenost osoba. Policajci nisu nimalo sretni zbog toga.

Prijedlog zakona o obveznom cijepljenju, koji stupa na snagu 1. veljače, velikom većinom glasova prošao je u ponedjeljak navečer na Odboru za zdravstvo Nacionalnog vijeća. Odbor je tako dao zeleno svjetlo za obvezno cijepljenje protiv COVID-19 za sve osobe u dobi od 18 i više godina.

Već sutra – u četvrtak – zakon o cijepljenju trebao bi biti donesen na plenarnoj sjednici Nacionalnog vijeća. Obveza cijepljenja već je naišla na oštre kritike policije. Od 16. ožujka dužnosnici će morati provjeravati status cijepljenja za svaku službenu akciju, poput provjere prometa. Dakle, kada vas zaustavi policajac da vam kontrolira vozačku i prometnu dozvolu, morat će i svim prisutnima u automobilu kontrolirati i status cijepljenja.

Policija uzvraća udarac

Policija se sada odlučno opire ovom nepopularnom zadatku provjere poštivanja uvjeta cijepljenja. Prema Ö1-Journalu, oni u uniformama ne žele uvijek biti „bauk“ za stanovništvo. „Za takve kontrole odgovorne su zdravstvene vlasti, a ne policija. To jednostavno ne može biti zadatak policije.“

„Ne može biti da se takve neugodne stvari uvijek samo prebacuje na kolege policajce. Opće raspoloženje u stanovništvu nije dobro i sve se to prelijeva i na policajce, koji samo rade svoj posao, a svakodnevno se susreću sa već agresivnim stanovništvom“, kaže zamjenik načelnika predstavnik policijskog sindikata FSG Hermann Greylinger za Ö1.

U Austriji oko 200 tisuća komentara na Zakon o cijepljenju

Policija se koristi „nesvrsishodno“.

Kontrolom cijepljenja nezadovoljan je i Werner Herbert, šef slobodnog policijskog sindikata „AUF“. „Neshvatljivo mi je zašto se policija ovdje koristi za toliku količinu kontrolnih aktivnosti“, rekao je Herbert u utorak u časopisu.

I dalje: „Čak govorim o tome da se policija ovdje neprimjereno koristi u političke svrhe!“ I jedni i drugi sada traže da praćenje obveznog cijepljenja provode uglavnom službenici zdravstvenih vlasti.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime