Njemačka se nalazi u trećem valu pandemije korona virusa, upozorila je ovih dana kancelarka Angela Merkel obraćajući se zastupnicima njene konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU)

“Sada smo u trećem valu”, rekla je Merkel, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, koji se poziva na dva neimenovana izvora sa sastanka.

Prema navodima sugovornika agencije, Merkel je naglasila da bi se bilo kakvo ublažavanje mjera zatvaranja, uvedenih krajem prošlog mjeseca i produženih do 7. ožujka, moralo provesti postepeno i pažljivo.

‘Ne možemo dozvoliti uspone i padove’

“Ne možemo priuštiti da imamo uspone i padove”, navela je Merkel, sugerirajući da želi da se bilo kakav povratak u normalan život provede pažljivo i da se izbjegne ponovno zatvaranje ako broj slučajeva opet počne rasti.

Zatvaranje svih firmi čije se poslovanje ne smatra neophodnim za život građana i kontrole na granicama s Austrijom i Češkom, gdje su se pojavila žarišta povezana sa zaraznijim sojem virusa, pomogli su Njemačkoj da smanji broj novooboljelih od korona virusa.

Međutim, sporije provođenje cijepljenja i rizik od izbijanja velikih žarišta sojeva virusa, koji se brzo šire i koji su već otkriveni u Njemačkoj, mogli bi otežati ublažavanje restriktivnih mjera.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime