Do 31. ožujka 2022. poslodavci svojim zaposlenicima mogu isplatiti neoporezivi Corona bonus do 1500 eura. To se također odnosi na mini-poslove. Kako bi prirez zaista ostao neoporeziv, vrijede određeni uvjeti. Ali tko se može radovati takvoj posebnoj uplati?

1. Zaposlenici u javnom sektoru u saveznim pokrajinama (osim Hessena) najkasnije do ožujka dobit će poreznu i bescarinsku posebnu isplatu od 1300 eura. Pripravnici i studenti zaposlenici dobivaju Corona bonus od 650 eura. Prema izvješću njemačke tiskovne agencije (dpa), više od milijun zaposlenika je pogođeno, uključujući „u administraciji, sveučilišnim klinikama, školama, dječjim vrtićima, policiji i vatrogasnoj brigadi, održavanju cesta, šumarstvu i tvrtkama za gospodarenje otpadom .“ Nakon odvojenih pregovora između sindikata i poslodavaca, Hesse svojim državnim zaposlenicima isplaćuje korona bonus od 1000 eura. Državni službenici i namještenici u javnom sektoru mogu se radovati Corona bonusu 2022. godine.

2. Ne samo zaposlenici u državnim službama saveznih pokrajina, već i bavarski državni službenici dobivaju posebnu korona isplatu od 1300 eura. Bavarska želi prenijeti rezultat kolektivnog ugovora 1:1 na državne službenike u Bavarskoj, objavio je 29. studenog bavarski ministar financija Albert Füracker (CSU), prenosi dpa.

3.  Planirana semaforska koalicija izjasnila se za obnovu bonusa za sve medicinsko osoblje, kako u bolnicama tako i u staračkim domovima, zbog posebnih opterećenja u Corona krizi. Za to želi staviti milijardu eura na raspolaganje, prenosi dpa. 

4. Prema informacijama BR.de, sljedeće tvrtke također bi trebale isplatiti ili planirati posebni Corona bonus:
Deutsche Post: Iznos od oko 200 milijuna eura za ukupno 550.000 zaposlenih
Siemens: do 1.000 eura
Adidas: do 1000 eura u cijelom svijetu za Božić 2020., ovisno o kupovnoj moći u određenoj zemlji.
Prema informacijama dpa, oko 120.000 zaposlenika u Volkswagenu (VW) i ukupno oko 55.000 zaposlenika u energetskim tvrtkama Eon i RWE nedavno je dobilo korona bonus u rasponu od tri do četiri znamenke. Zaposlenicima u maloprodaji, koji su bili posebno pod stresom tijekom pandemije, već su isplaćeni bonusi. Navodi se da je crna grupa, kojoj pripadaju Lidl i Kaufland, već isplatila nekoliko bonusa u 2020. i 2021., prema izvješću dpa.

Rečeno je da je diskont Aldi Süd tri puta isplatio corona bonuse u obliku posebnih plaćanja i bonova za robu, a najveću korist imali su zaposlenici u prodaji i logistici. Sestrinska tvrtka Aldi Nord donirala je 2020. bon za robu u vrijednosti od 250 eura. U lancu drogerija dm bila su i posebna korona plaćanja. Kako prenosi dpa, 2020. godine to je bilo ukupno po 400 eura u obliku robnog bona i posebne uplate. Još niste primili Corona bonus? Ako ne dobijete korona bonus do kraja ožujka 2022., vjerojatno će biti teško dobiti posebnu isplatu. Međutim, za zaposlenike određenih industrija i tvrtki još uvijek postoji legitimna šansa za Corona bonus. 

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime