Vlada RH najavila je set mjera za kućanstvo, kako bi ublažila energetski udar na građane. U primjeni će sve više biti tzv. vaučeri za režije. Ovu mjeru  koja već postoji u Hrvatskoj je samo u prosincu prošle godine iskoristilo gotovo 64.000 građana.

Kako se službeno naziva nadoknada za ugroženog kupca energenata iznosi do 200 kuna, a primjenjuje se na plaćanje troškova električne energije. Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade prošlog četvrtka najavio je kako će nove mjere ići u tri smjera.

„Smjer kojim će Vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koja primaju tu naknadu. I podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP“, rekao je.

Trenutno status ugroženog kupca, odnosno pravo na  ovaj vaučer mogu ostvariti korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine. Da bi korisnik jedne od te dvije mjere stekao i status ugroženog kupca, mora se prijaviti u nadležni centar za socijalnu skrb.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime