Liga socijaldemokrata Vojvodine priopćila je da zahtjeva od nadležnih pokrajinskih i državnih organa da u najkraćem mogućem roku provedu odredbe Ustava Republike Srbije i Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine koje se odnose na službenu upotrebu hrvatskog jezika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Podsjećaju da se na osnovu Ustava Republike Srbije, Autonomna Pokrajina Vojvodina brine  o poštovanju i unapređivanju prava pripadnika nacionalnih zajednica a na osnovu člana 79. Ustava Srbije, Vojvodina je svojim Statutom i to u članu 24.  srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenu upotrebu uvela i mađarski, slovački, hrvatski i rumunjski jezika i njihova pisma.

Kako navode, Skupština Vojvodine uz predsjedavanje Nenada Čanka, još 2002. godine je donijela odluku da je i hrvatski jezik u službenoj upotrebi u radu Skupštine. Nažalost, ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju se u cijelosti.

Svoje nezadovoljstvo statusom hrvatskog jezika u Vojvodini iznijela i predsjednica Hrvatskog nacionalnog savjeta Jasna Vojnić. Pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika ne smije se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili općinama, nego je potrebno u potpunosti sprovesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu upotrebu hrvatskog jezika na cijeloj teritoriji pokrajine.

LSV navodi da su nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne i da pokušavaju  ustanoviti praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda, pa je baš iz tog razloga potrebno snažno insistirati na provođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica.

Vojvodina je vjekovima bila mjesto susreta i zajedničkog života pripadnika velikog broja nacija. Vojvođanski duh tolerancije i raznolikost nameće zadatak brzog djelovanja nadležnih organa i rješavanja postojećih problema, dodaju iz LSV.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime