Hrvatski bal u Beču je bez dvojbe priredba s najdužom tradicijom, koja je okupila najveći broj pripadnika jednog naroda i koja je u mnogim pogledima važna za hrvatsku zajednicu u Beču. Bal je javni i skupni izraz te zajednice, mjesto slavljenja i povezivanja Hrvatica i Hrvata iz  različnih zemalja svijeta, kao i društvenih slojeva, različnoga porijekla, zanimanja i zvanja. Hrvatski bal u Beču bez dvojbe stoji uz bok slavnoj tradiciji bečkih balova, s posebnom hrvatskom natuknicom.

Veoma je malo kulturnih događaja bilo u posljednje dvije godine. Ali ovo je bio i ostao događaj kojemu ni pandemija nije narušila posjećenost, makar i samo virtualno. Ove godine je 75. po redu, a u skladu s draguljastim pirom nakon 75 zajedničkih godina, na ljeto će se održati „Draguljasti bal“.

Ako pogledamo u povijest onda nalazimo podatak da se prvi hrvatski bal u Beču održao 11. veljače 1922. godine to znači prije točno 100 godina.

Tijekom godina održavanja mijenjale su se prostorije – od Dreherparka preko Hofburga i Palaisa Liechtenstein do Schwechaterhofa i Parkhotela Schönbrunn, Kursalona do ponovno Parkhotela Schönbrunn. Bal je danas jedan od najvažnijih društvenih događaja za Hrvate u  Beču i predstavlja veliki izraz zajedništva.

Hrvatski bal se temelji na četiri stupa: kultura, diplomacija, politika i gospodarstvo. On u sebi nosi dio slavne bečke tradicije balova uz posebnu hrvatsku notu. Tradicionalni Hrvatski bal je isto tako jedan od najvećih integrativnih događaja u glavnom austrijskom gradu. Primarna mu je svrha  ples i zabava, ali naravno i druženje i upoznavanje. Ovo je prvenstveno mjesto susreta različnih kultura i jezika u Beču, a značajan dio tomu pridonijeli su i gradišćanski Hrvati koji to namjeravaju tako i u buduće nastaviti.

​Schönbrunn prepoznajemo kao sinonim za Beč, odnosno za sjaj i slavu glavnoga grada Monarhije u kojem su svi Hrvati i Hrvatice bili pod jednim krovom, pa stoga i samo mjesto održavanja ima posebnu simboliku.

U godinama prije same pandemije bal je okupljao oko 1200 gostiju iz svih dijelova Europe, a i svijeta – pod motom bala „Hrvati meet Schönbrunn“.  Kroz ovaj moto ogledale bi se povijesne ali prijateljske veze  između dvije zemlje (Hrvatske i Austrije), ali i njihovih stanovnika, posebno s Hrvatima u Beču.

Iza organizacije Hrvatskoga bala u Beču stoji hrvatski bal tj. balski odbor, a članovi su angažirani članovi (gradišćansko) hrvatske zajednice okupljeni unutar društava Hrvatski centar-Beč i Hrvatsko gradišćansko kulturno društvo.

Iz odbora nam kažu kako nikako nisu kanili prekinuti tradiciju jer ovakav jubilej treba pošteno proslaviti. Stoga, ne očekuju goste uživo u Parkhotelu Schönbrunn, već će im se gledatelji pridružiti pred ekranima – uz mogućnost interaktivnog sudjelovanja.  Naglašavaju da se društvo  može okupiti kod kuće i svečano  obući i uz balski paket kojeg mogu naručiti,  te na taj način prirediti vlastitu balsku atmosferu. Uz bogat zabavni program u kojem će nastupati brojne glazbene skupine, postoje i dodatne ponude – mogućnost osvajanja vrijednih nagrada pri ekskluzivnoj tomboli.

Iz Odbora dodaju da je online-bal za balski team svakako veliki izazov, ali već lani su vidjeli da takvi izazovi samo potiču na nove kreativne snage i daju im mogućnost za inovacije.

Svakako budite dio ovoga hvalevrijednog događaja. Program online-bala moći  ćete  pratiti u subotu 29.01.2022. u 20:00 na YouTube kanalu Hrvatskoga bala:

https://www.youtube.com/channel/UCjx4ZoV8KGGIXXzNoCE0mWw

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime