Hrvatska planira povećati kapacitet svog plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na 6,1 milijardu kubičnih metara sa sadašnjih 2,9 milijardi kubika godišnje, najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

To daleko nadilazi potrebe hrvatskog gospodarstva i kućanstava„, rekao je Plenković, koji je govorio na skupu Inicijative triju mora u Rigi, a prenosi rtl.hr. Time omogućujemo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište koje će koristiti našim susjedima, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj. Nije dao nikakve dodatne detalje niti očekivani vremenski okvir za nadogradnju. Hrvatski LNG terminal na sjevernojadranskom otoku Krku počeo je s radom u siječnju 2021. Njegov izvorni kapacitet od 2,5 milijardi kubnih metara godišnje povećan je ove godine na 2,9 milijardi kubnih metara, što je više od zadovoljavanja domaćih potreba.

Hrvatska plinska mreža povezana je sa zemljama članicama EU Mađarskom, Slovenijom i Italijom te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Inicijativa triju mora uključuje 12 zemalja EU, povezujući Baltičko more s Jadranskim i Crnim morem. Plenković je rekao da je Investicijski fond Three Seas najlogičniji alat za ulaganje u energetske, prometne i digitalne prioritete u Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime