Foto: Skywalk Biokovo / Facebook

Od svih članica Europske unije, Hrvatska je prva koja ignorira zajedničku strategiju EU-a kada su tzv. sigurne zemlje u pitanju i pušta američke turiste u zemlju. Iz Bruxellesa nisu oduševljeni takvom odlukom.

Jučer su veleposlanici svih zemalja EU-a zajedno sastavili listu onih zemalja, iz kojih je putovanje u Europsku uniju moguće bez posebnih ograničenja. Kriteriji za tu listu su bili aktualne brojke novooboljelih od korona virusa. Kao zadnja zemlja uvrštena na tu listu našao se Alžir, a zemlje zapadnog Balkana su još otprije na toj listi.

Posebna priča i velik udarac na posao i turizam je uvrštenje SAD-a na tu listu. Zbog dijelom i dramatičnog stanja u toj zemlji, EU je zabranila dolazak američkih turista, no Hrvatska kao prva zemlja odlučila je ignorirati tu mjeru i dozvoliti ulazak američkih turista bez posebnih restrikcija. Veleposlanici u Bruxellesu i EU komisija nisu nimalo sretni s takvom odlukom, no nemaju ni mehanizam kojim bi je mijenjali s obzirom na to da je kontrola granica i dalje nadležnost svake države za sebe, a ne unije.

Također, poseban status za Hrvatsku imaju i Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Iako je BiH na crvenoj listi već duže vremena, hrvatski državljani iz te zemlje mogu nesmetano doći u Hrvatsku i vratiti se bez odlaska u karantenu. Tu mogućnost koriste i Hrvati u Njemačkoj ili Austriji, koji tokom praznika borave u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, na listi sigurnih zemalja za dolazak u EU nalaze se: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Korea, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina – pod uvjetom da u Kini vrijede jednake mjere slobode putovanja kao i u Europi.

hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime