Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi je objavilo slijedeću obavijest vezanu za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj:

Ovim putem obavještavamo sve hrvatske državljane i birače kako uslijed trenutne pandemije COVID-19 te epidemioloških mjera u Kanadi, a zbog zaštite javnog zdravlja, Kanadska vlada nažalost ne može dati suglasnost za uspostavljanje biračkih mjesta za izbore zastupnika u Hrvatski sabor u Veleposlanstvu RH u Ottawi niti u Generalnom konzulatu RH u Mississaugi.

Bez suglasnosti Kanadske vlade nije moguće organizirati biračka mjesta niti održati izbore u Veleposlanstvu u Ottawi niti u GK Mississauga te stoga s velikim žaljenjem obavještavamo sve hrvatske državljane i birače kako se izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 4. i 5. srpnja 2020. godine nažalost neće moći održati u Veleposlanstvu u Ottawi niti u Generalnom konzulatu u Mississaugi.

Za održavanje izbora u bilo kojoj državi na svijetu, uključujući naravno i Kanadu, potrebna je dozvola te države, što se u prošlosti, prije pandemije, nije dovodilo u pitanje. No, u svjetlu mjera i restrikcija koje kanadske vlasti provode u svrhu borbe protiv zaraze, nažalost u trenutnoj situaciji do daljnjega su onemogućili uspostavljanje biračkih mjesta ijednoj stranoj državi pa tako i Republici Hrvatskoj.

Izbori će se u nedjelju 5. srpnja 2020. održati na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj. Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj već su registrirani za glasovanje prema mjestu prebivališta u Hrvatskoj.

Birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u Hrvatskoj ili u inozemstvu (izvan Kanade) moraju se registrirati najkasnije do 24. lipnja 2020. kod nadležnog upravnog tijela u županiji ili Gradu Zagrebu, odnosno kod onog veleposlanstva ili konzularnog ureda gdje žele glasovati (u državama u kojima će biračka mjesta biti otvorena).

Više informacija, detaljne upute, obrasci za registraciju i kontakt podaci tijela u Hrvatskoj dostupni su na sljedećoj web stranici: https://uprava.gov.hr/vijesti/izbori-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor-2020/16317

Iskreno se nadamo kako će opasnost od zaraze uskoro nestati, životi vratiti svojim uobičajenim tokovima te kako u budućnosti neće biti ovakvih situacija i mjera koje rezultiraju nemogućnošću provođenja izbora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime