Autor: Boris Dimitrov - Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16418794

Srbija bi prvi put u povijesti u svojoj vladi mogla imati i predstavnike hrvatske nacionalne manjine nakon što je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izborio mandat u novom sazivu srpske Skupštine, piše Jutarnji list.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u nedavnom razgovoru za Pink je, odgovarajući na pitanje o odnosima u regiji, rekao kako će biti slobodan da i s Hrvatima razgovara o njihovom sudjelovanju u vladi iako ga „stalno napadaju iz Hrvatske„. Tomislav Žigmanov kaže da službeni razgovori još nisu počeli, ali je istina da u javnosti postoje sadržajne poruke iz vrha vlasti kako bi se u nekoj budućoj proeuropskoj vladi našli i predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji, a u tom se kontekstu spominje i hrvatska zajednica.

Mi ne bježimo od razgovora o takvom aranžmanu, koji bi se naravno mogao i okončati s pozitivnim ishodima uz određene vrlo jasne pretpostavke, a to je da se dogovorimo oko nekoliko ključnih ideološko-političkih pitanja i da se donesu konkretni programi podrške kada je u pitanju rješavanje problema i interesa hrvatske zajednice u Srbiji„, pojašnjava Žigmanov.

Važno je pitanje integracije manjina, a onda i hrvatske zajednice u srpsko društvo, kao i isključivanje podrške takozvane bunjevačke nacije od strane države i priznanje zločina nad Hrvatima u Vojvodini tijekom 90-ih uz primjereno memoriranje i uspostavu komemorativnih praksi„, navodi Žigmanov.

Srbija, naglašava on, nije Hrvatska kada je u pitanju rješavanje problema nacionalnih manjina, tako da su oni uvijek na nekom početku, a ovo bi bila snažna poruka i način da se možda odmrznu i politički odnosi između Hrvatske i Srbije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime