Ljevičar hrvatskih korijena Gabriel Borić novi je predsjednik Čilea. U drugom je krugu uvjerljivo pobijedio kandidata krajnje desnice Josea Antonija Kasta. 35-godišnji Borić najmlađi je čileanski predsjednik do sada, a njegovi preci podrijetlom su s otoka Ugljana.

Nakon odlaska s otoka Ugljana, preci novog predsjednika Čilea nastanili su se u Punta Arenasu, najjužnijem čileanskom gradu, gdje je Borić rođen. Iz grada na kraju svijeta, kako ga zovu, uspeo se do trona. U međuvremenu predvodio je studentske prosvjede protiv skupog i siromašnima nedostupnog visokog obrazovanja i bio zastupnik u čileanskom parlamentu. Njegovi pristaše slave na ulicama Santiaga, ali i diljem Čilea.

U kampanji je najavio brojne reforme, među ostalim i proširenje socijalnih prava.

U euforičnom pobjedničkom govoru pred vatrenim pristašama, novi predsjednik obećava u klasno podijeljenoj zemlji veća socijalna i radnička prava.

– Proširit ćemo socijalna prava uz fiskalnu odgovornost i brigu o makroekonomiji, što će nam omogućiti da poboljšamo mirovine i zdravstvenu zaštitu, govori Gabriel Borić, izabrani predsjednik Čilea.

Kao kandidat udružene ljevice, Borić je osvojio 10 posto više glasova od protukandidata, ultradesničara Josea Antonia Kasta, simpatizera vojne diktature Augusta Pinocheta koju je obilježila tortura i koja je utrla put golemoj ekonomskoj nejednakosti.

– Najprije želim čestitati Gabrielu Boriću. On zaslužuje naše poštovanje jer je ostvario uvjerljivu pobjedu, istaknuo je Jose Antonino Kast, predsjednički kandidat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime