Od danas, 1. srpnja, Austrija otvara svoje tržište rada za hrvatske državljane. Još do prije par mjeseci govorilo se o velikom egzodusu hrvatskih radnika u Austriju, no zbog specifične situacije u kojoj se cijela Europa nalazi, taj prvi val dolazaka možda ipak izostane.

Tko se još može i želi iseliti?

Najviše onih koji su htjeli otići su ionako već u Njemačkoj ili Irskoj, stoga se prema očekivanjima austrijske Gospodarske komore (WKO) ne očekuje neka velika navala Hrvata na austrijsko tržište rada, barem ne sada u početku kada je situacija s Korona virusom još uvijek neizvjesna. Ipak, unatoč svim krizama, potreba za radnom snagom će se prije ili kasnije vratiti na staru razinu pa se val dolazaka očekuje već možda u jesen (ako se situacija s virusom umiri) ili početkom iduće godine.

Koliko iseljavanja Hrvatska još može trpiti?

Više nego od drugog vala virusa, Hrvati strahuju od sljedećeg vala egzodusa iz hrvatskih sela i gradova. Posebno velik strah prisutan je u regijama koje su ionako već teško pogođene iseljavanjem. Prije svega se tu misli na Slavoniju, iz koje se od ulaska Hrvatske u EU iselilo tisuće ljudi, i mlađih i starijih. Za mnoge Slavonce Irska je bila i jest obećana zemlja, pa će biti zanimljivo vidjeti u kojoj mjeri će Austrija postati top destinacija za život i rad. Tu se ne smije zaboraviti i Bosna i Hercegovina, koja doduše nije članica EU-a, ali većina Hrvata iz BiH posjeduje hrvatsku putovnicu pa stoga ni njima ne stoji ništa na putu kad je dolazak u ovu alpsku zemlju u pitanju. U ovom kontekstu se često spominje i Međimurje, tj. sjever Hrvatske, koji je samo par sati vožnje udaljen od npr. Graza ili Klagenfurta.

Broj Hrvata u Austriji

Inače, broj hrvatskih državljana u Austriji trenutno iznosi oko 83.000, a više od pola ih je rođeno u Hrvatskoj. Prema stranici statistikaustria.at najviše Hrvata radi u turizmu, građevini, trgovini i industriji. Njih oko 7000 je nezaposleno. Procjena o broju Hrvata s austrijskim državljanstvom nema, ali nije teško zaključiti da je taj broj višestruko veći.
Ni Austrija nije ostala imuna na krizu u turizmu i ugostiteljstvu, no realno je za očekivati da će prije ili kasnije doći do oporavka i ovog sektora, pa samim time će i potražnja za radnom snagom biti sukladno veća. Val dolazaka Hrvata u Austriju se možda neće dogoditi ove godine, no ekonomija će se sigurno vratiti na staro stanje razvoja i rasta, pa je imigracija Hrvata u Austriju možda odgođena na neko vrijeme, ali nikako nije u potpunosti otkazana.

Marko Stanić/hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime