Standardna stopa Hartz IV namijenjena je osiguravanju egzistencije. Iznova i iznova se kritizira da 449 eura nije dovoljno za preživljavanje – pogotovo uz trenutno vrlo visoku inflaciju. Na kraju mjeseca pretplatnicima često postane teško. Ako centar za zapošljavanje prebaci novac za novi mjesec prekasno, primatelji Hartz IV mogu se naći u nezgodnoj situaciji.

Ali kako oni koji su pogođeni mogu pomoći sami sebi, ako ured plaća prekasno i troškovi se gomilaju?
Naime, centar za zapošljavanje je zakonski obvezan izvršiti uplatu početkom mjeseca. Međutim, može postati problematično za početne i daljnje aplikacije za odobrenje, kako objašnjava gegen-hartz.de.  Tek ako se šest mjeseci ništa nije dogodilo, možete podnijeti tzv. tužbu za nepostupanje socijalnom sudu.

Kako bi se premostilo razdoblje do odobrenja bez prevelikog zaduživanja, postoji mogućnost primanja novca prije odobrenja beneficije. Prema stavku 42. stavku 1. Prvog društvenog zakona (SGB I), korisnici su mogli dobiti predujam.

Zakon kaže: „Ako postoji pravo na novčanu naknadu i ako je za utvrđivanje iznosa vjerojatno potrebno dulje vremensko razdoblje, odgovorni pružatelj usluga može isplatiti predujmove čiji iznos sam određuje prema vlastitom nahođenju. Mora platiti predujmove prema rečenici 1. ako se korisnik za to prijavi; plaćanje predujma počinje najkasnije u roku od jednog kalendarskog mjeseca od primitka zahtjeva.“

Znači: Ako dotična osoba općenito ima pravo na Hartz IV i centru za zapošljavanje treba više vremena da izda obavijest o beneficijama, predujam se mora odobriti u roku od mjesec dana. Međutim, primatelj također mora podnijeti zahtjev za ovaj predujam.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime